Защо се появяват бръчките по шията и как да се оттървем от тях?

Кожата на шията също има нужда от специални грижи. Повечето от нас обаче сякаш забравят това и обръщат внимание едва при появата на първите бръчки там. Какво да правите с бръчките на шията и как да забавите появата им? Вижте няколко съвета

Защо се появяват бръчки по шията?

 

Вредните слънчеви лъчи
Шията е сред най-често забравяните зони при използване на слънцезащитен крем. А кожата там има толкова нужда от него, колкото и лицето. Ако и вие често забравяте да нанесете слънцезащитен крем там, то вероятно сте забелязали първите бръчици на шията.

Повтарящи се движения
Бръчките на лицето често са отражение на най-често изразяваните ни емоции. Линиите на шията пък са резултат от често повтаряни движения, например извиване на врата, навеждане на брадичката надолу и т.н. Избягвайте ги, за да забавите появата на бръчките на шията.

Гени
Човек трудно може да избяга от гените си. Някои типове кожа просто са предразположени към по-ранна поява на бръчки. Редовното използване на качествена козметика и правилният начин на живот обаче могат да противодействат на гените, поне временно.

 

Как да намалите бръчките на шията?

 

Правете упражнения
Въртеливите движения на главата са чудесно упражнение, с което да се грижите за шията. Изпълнявайте го бавно, с дълбоки вдишвания, за да има и успокояващ ефект. Помислете също така за това, как държите телефона си. Позицията на тялото, при която телефонът е в скута ви, а вие гледате надолу, причинява бръчки на шията и двойна брадичка.

 

Не забравяйте шията
Когато ходите на козметик за почистване на лице, не забравяйте шията и деколтето. Тези зони също имат нужда от отстраняване на мъртвите кожни клетки и подхранване. Подходяща процедура за шията е диамантеното микродермоабразио.

 

Опитайте серум с витамин С
Серумът е продукт, който въздейства на дълбоките слоеве на кожата. Витамин С пък е антиоксидант, за който се знае, че може да противодейства на вече нанесени от слънцето щети. Имайте предвид, че резултатите няма да дойдат веднага и ще са нужни няколко месеца, преди да забележите промяна.

 

Спрете цигарите
Тютюнопушенето е сред най-големите причинители на предварително застаряване. Кожата на пушачите винаги се различава от тази на непушачите – изглежда по-тънка, с повече ситни бръчици и различен цвят. Смята се, че тютюнопушенето може да добави до 10 години към външния вид на кожата.

 

Използвайте крем с ретиноид
Кремовете с ретиноид могат да са ви много полезни що се отнася до борбата с бръчките. Ретиноидните продукти обаче трябва да се използват с особено внимание, защото неправилната им употреба може да доведе до изсушаване и белене на кожата. Говорете с дерматолог, преди да си закупите крем с ретиноид.

 

Хидратирайте
Редовното подхранване на кожата на шията ще забави появата на бръчки в тази зона. Можете да използвате крема си за лице, ако нямате възможност да инвестирате в специализиран продукт или пък да си приготвите домашни маски. Няколко рецепти можете да откриете ТУК.