Защо парабените са вредни за нашето здраве?

Парабените са синтетичен компонент, използван като консервант в широк спектър от продукти – от козметиката до лекарствената индустрия. Срещат се в кремове, дезодоранти, шампоани, измиващи лосиони, лосиони за тяло, хранителни добавки. Тяхното предназначение е продуктите в шкафа, които имат дълъг срок на годност и не се съхраняват в хладилник, да могат да са защитени от потенциални атаки от бактерии, гъбички и други развалящи качествата на продукта микроорганизми.

Най-често в продуктите се влагат парабените от следните 6 типа: метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, изопропилпарабен, бутилпарабен, изобутилпарабен.

Ако срещнете някой от изброените парабени или повече от един в даден продукт, не го купувайте, защото е вреден за здравето. Четете внимателно етикетите и указаните съставки в продукта.

Защо парабените са вредни?

 

Увреждат ендокринната система

Една от заплахите за организма от парабените е нарушаването на хормоналния баланс в тялото. Парабените имитират хормони, най-често естроген, което обърква и уврежда ендокринната система при човека. Тези промени могат да доведат дори до рак в различни области на тялото.

Естественият хормон естроген има канцерогенен ефект върху гърдите и яйчниците, когато е във високи количества. Ако добавите към него и синтетичната му имитация, идваща от парабените, рискът от рак се повишава. Проучване от 2004 година сочи, че при някои жени с рак на гърдата концентрацията на метилпарабен в пробата от туморите била завишена. Това означава, че този химикал е изиграл роля в образуването и развитието на туморната маса.

 

Парабените причиняват ранен пубертет при децата

Тъй като парабените се намесват в ендокринната система, те имитират и други хормони, причиняващи ранен пубертет при момичетата и момчетата. Това влияе зле не само на израстването, но и на половата система, храносмилането, метаболизма, елиминирането на излишното тегло и много други области от здравето.

 

Парабените влошават качеството на спермата

Освен че предизвикват ранна менопауза, ранен пубертет и рак, парабените разрушават и мъжката полова система. Те влияят негативно върху синтеза и състоянието на сперматозоидите. Намаляват тяхната концентрация и забавят движението им. Този процес пречи на нормалното зачеване.

 

Парабените в храната

Опасностите от парабените в храната идват най-често от форма на веществото, наречена парахидроксибензоена киселина, изписана накратко в етикетите като PHBA. Избягвайте продукти, които съдържат този вид парабен. Най-често се влага в плодове и зеленчуци с цел да ги задържи свежи задълго. Кората им се обработва с него, за да издържат по-дълго на щанда без допълнително охлаждане.