Билки, които помагат за здравето на черния дроб и бъбреците

Човешкото тяло е организъм, изграден от отделни системи. Всяка една от тях се нуждае от нашите грижи и внимание. Това можем да постигнем, водейки здравословен начин на живот, доколкото ни е възможно в това динамично време.

Млечен бодил

Билката е позната още като бял трън и се е използвала още в Древен Рим като лековито растение. Активната съставка в нея, наречена силимарин, оказва положително влияние върху функцията на бъбреците и черния дроб.

Силимаринът може да помогне на бъбречната тъкан да се възстанови по-бързо, когато е била изложена на увреждащи химикали.

Билката е богата и на флавоноиди, вещества, които помагат на тялото да синтезира повече антиоксиданти. Млечният трън спомага да се намали възпалението в бъбреците. Според изследвания, активната съставка в билката може да регулира гените, причиняващи рак.

Как помага на черния дроб?

Това е едно от най-добрите растения за детокс, помагайки за:

Намаляване на възпалението;
Стабилизиране на мембраните в черния дроб;
Увеличаване на производството на глутатион;
Намаляване на деленето на чернодробните туморни клетки.

Корен от зефир

Зефирът често се препоръчва при кашлица и болно гърло. Билката има противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие. Има ползи и за здравето и функцията на черния дроб и бъбреците. Един от най-често срещаните бъбречни проблеми е образуването на камъни. Коренът от зефир има диуретичен ефект, което спомага за промиването на бъбреците, увеличавайки количеството на отделяната урина.

Що се отнася до черния дроб, зефирът му осигурява важни антиоксиданти, които намаляват риска от увреждане на чернодробните и жлъчни пътища. Важно е те да бъдат в добро здраве, за да може да се детоксикира черният дроб. Още едно предимство на зефира е, че той има способността да се свързва с тежки метали и да ги елиминира от тялото.

Магданоз

Чудесна билка, която използваме ежедневно за овкусяване на нашите ястия, салати, смутита и т.н. Тя е много повече от просто вкус в чинията. Магданозът е богат на флавоноиди, витамини, минерали и антиоксиданти. Той е много добър естествен детоксикатор на целия организъм.

Как благоприятства функцията на бъбреците?

Това е друга фантастична билка, която може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците. Също така, спомага за заздравяване на бъбречната тъкан.

Счита се за горчива билка, а за тях се смята, че стимулират отделянето на жлъчка, като подпомагат детоксикацията на черния дроб. Също така магданозът играе важна роля в синтеза на глутатион, който предпазва черния дроб от увреждане.

Не на последно място, спомага за контрола на кръвната захар, която ако се поддържа висока може да увреди черния дроб.

Джинджифил

Ако все още не сте го добавили към ежедневното си меню, опитайте. Той не само добавя повече пикантност към ястията, но помага при гадене, както и за детоксикиране на черния дроб и бъбреците.

Каква е ползата му за здравето на бъбреците?

Увеличава естествените антиоксиданти на организма;
Намалява възпалението;
Помага за елиминирането на токсините от бъбреците;
Намалява фиброзата;
Помага за по-здрава бъбречна тъкан.

Как помага на черния дроб?

Според учени, редовният прием на джинджифил може да повлияе на нашите гени, участващи в синтеза на мазнини в черния дроб. Помага да се предотврати съхраняването на липиди, което намалява риска от мастни заболявания на черния дроб.