Актрисата Джулиан Мур днес става на 59

Има жени, които сякаш никога не са се докосвали до времето.

То не е оставило отпечатък върху лицата им, върху душите им.

Актрисата Джулиан Мур днес става на 59 години, а сякаш нищо не се е променило в последните 20 години в нея, даже напротив – тя е все по-елегантна, все по-женствена и сякаш възрастта изкарва най-доброто от нея!

Истинското име на актрисата Джулиан Мур е Джули Ан Смит. Родена е на 3 декември 1960 г. в Северна Каролина в семейство на военен съдия и социален работник. Висока е 163 см, а червената коса и луничките са неин отличителен белег.

Актрисата изглежда повече от зашеметяващо за жена, надхвърлила възрастта от половин век. Заявява категорично, че не е съгласна с твърдението, че актрисите в Холивуд не стават след като навършат 40, защото дори и за по-възрастните дами все още има прекрасни роли. „Възрастта е просто цифра” е един от нашите любими цитати от Мур.

Джулиан вече е преодоляла страховете от остаряването и какво това ще означава за кариерата на една актриса. Споделя, че повечето хора не се страхуват от бръчките, а от самата смърт.

„Нашият страх от остаряването в действителност е страх от смъртта и аз мисля, че точно това тревожи повечето хора.”

Всъщност не бръчките я тревожат, а моментът, в който една жена започва да бъде питана единствено за нейните деца и пластичните й операции. В тази връзка допълва:

„Мъжете не ги питат за възрастта им. Нито за техните деца.”

Джулиан е дипломирана актриса – има бакалавърска степен по актьорско майсторство от Бостънския университет. Като дете се случва така, че заедно с родителите си постоянно се мести от място на място. Това изгражда в нея номадски дух.

През 1983 г. се мести в Ню Йорк и там започва да се занимава с театър. Първите ѝ роли пред камера са в сапунени сериали. Налага ѝ се да работи като сервитьорка, за да преживява.

View this post on Instagram

📸 @therealpeterlindbergh #tbt❤️

A post shared by Julianne Moore (@juliannemoore) on

Има две деца от режисьорът Барт Фройндлих. Първо се ражда синът ѝ Кал – на 4 декември 1997 г., а дъщеря ѝ Лив Хелън — на 11 април 2002 г.

Мур е минавала под венчило три пъти. Първият път е за Сундар Чакраварти, като бракът им продължава от 21 ноември 1983 до 12 октомври 1985 г. След това е Джон Гулд Рубин, за когото е омъжена от 3 май 1986 до 25 август 1995 г. Понастоящем е омъжена за Барт Фройндлих, като сватбата им се състоя на 23 август 2003 г.

View this post on Instagram

Happy anniversary baby.

A post shared by Julianne Moore (@juliannemoore) on

Първият сериозен пробив на Джулиан като актриса идва след като Джоди Фостър отказва да поеме ролята в Ханибал (2001). Ролята се дава на Мур, а нейни съпернички са били Хелън Хънт, Джилиан Андерсън и Кейт Бланшет.

За ролята си на домакиня, страдаща от заболяване на имунната система, в “Safe” (1995) тя отслабва с близо 5 кг и придобива още по-изпит вид, като единственият ѝ мотив е бил да бъде по-убедителна на голям екран.

Джулиан има и брат – Пийтър Мур Смит, който е писател и автор на книгата „Raveling“. Мур е купила правата за филмиране на изданието.

Джулиан попада в списъка на „25-те най-велики актриси на 90-те“ в ноемврийския брой на „Ентътейнмънт уийкли“ от 1998 г. Списание „Пийпъл“ пък я посочва за една от „50-те най-красиви“ през 2001 г.

През 2015 г. тя спечели „Оскар“ за ролята си във „Все още Алис“, където изигра жена с болестта на Алцхаймер. Джулиан Мур е била номинирана за престижната награда още четири пъти преди това – за филмите „Буги нощи“ (1997), „Краят на аферата“ (1999), „Часовете“ (2002) и „Далеч от рая“ (2002).