Дамската чанта - един вечен аксесоар

Дамската чанта – един вечен аксесоар

Дамската чанта е неразделна част от тоалета и аксесоар, който задължително присъства във всекидневието на жената.

С бързото темпо на развитие на текстилната и модна индустрия към настоящия момент пазара за дамски аксесоари и по- специално чанти е пренаситен.

Ето и основните видове дамски чанти, които винаги ще са актуални:

Класическа дамска чанта Hobo

Ежедневна и практична дамска чанта, която е предназначена да се носи на рамо или на ръка, обикновено с една средно-голяма и по-често е с единична ръчна дръжка. Характерно за повечето Hobo чанти е формата на полумесец. Hobo чантите могат да се намерят в разнообразни цветове и размери, а материалите, от които се правят, обикновено са меки и гъвкави за да обхващат тялото при носене през рамо и да създават допълнителен комфорт по този начин.

Hobo е една от най-популярните чанти сред младите жени. Често моделите Hobo са също определяни като Shoulder bags (чанти за през рамо).

dagne dover main

Пазарски дамски чанти Tote

Tote e чанта още известна като Shopper bag (Пазарска чанта) заради своите размери – предимно големи чанти. Обикновено тази чанта може да побере почти всичко и именно поради тази причина е една от най-предпочитани дамски чанти в съвремието ни. Tote чантата има две дръжки и може да се носи в ръка или през рамо. Обикновено чантата е отворена отгоре или се закопчава допълнителни с цип / клипс.

Tote чантата е също познат като „Shopper“ и „Shopping bag“, защото се е използвала и продължава да бъде използвана за носене също и на покупки. Днес този тип чанти са много разнообразни, те са удобни да се носят както през свободното време, така също и при пазаруване, а разбира се и когато се ходи на работа.

Tote чантите са популярни сред жените, които винаги са в движение. Някои модели имат възможност за регулиране дължината на дръжката и са с отвор, който не се затваря или се затваря цип, което ги прави много стилни и в същото време много практични дамски чанти.

photo

Малки клъч чанти Clutch и Envelope

Clutch е малка и кокетна дамска чанта. Обикновено се използва за вечерна и/или официална чанта, няма дръжки, но има дълга регулируема презрамка, която може да се сваля от чантичката. Някои модели Clutch чанти са познати също като Envelope (Плик), заради формата и дизайна, който наподобява на пощенски плик.Clutch чантите са основно предназначени за носене в ръка. Името на формата произлиза от англисйката дума “clutch” – хващам, обхващам.

Подходящи са за хосене по време на специални събития, като сватби, балове, партита, официални вечерни и разбра се винаги когато искате да изглеждате елегантно или сте с вечерно облекло.  Моделите Envelope се носят много и в ежедневието, като основната разлика между Evelope и класическия Clutch чанта е в размера, който на практика позволява ежедневната употреба на Envelope.

49e334861a43a5729b9deb169e9125c9--womens-messenger-bag-clutch-handbags

Дамска чанта през рамото Messenger и Cross-body

Messenger е чанта с удължена дръжка за да може да се носи през цялото тяло и именно заради тази си функция, чаната често е определяна и като cross-body (през тялото). Messenger е също известна и като „пощальонска“ чанта и e разновидност на Shoulder bag (чанта, която се носи през рамо).

Името Messenger идва от формата на чантата, която наподобява чантите носени от пощальоните. Messenger чантите са много практични и могат да се използват за носене на книги и други принадлежности.  Обикновено имат дълга регулируема презрамка и няколко джоба, за да могат да побират максимално  много неща. Те са много подходящи за ежедневна употреба, за неформални събития и когато се търси практичност.

crossbody

Раници

Дамските чанти тип раници все повече навлизат в ежедневието на жените. Те са практични, удобни и красиви. Все повече дизайнери залагат на този тип чанта и определено моделите ни изненадват приятно.

ranica-gioseppo-sinia

Въпреки всичко избора на чанта не е труден, тъй като всяка жена има конкретни, точни и ясни изисквания за чантите, които ползва всекидневно или по определен повод.