8 признака, че си бременна

Чудиш се дали не си бременна?

Ранните признаци са различни, но има някои, които повечето жени изпитват, обикновено още преди да си направят тест и той да се окаже положителен.

Болезнени гърди

Гърдите те болят и са подути? Направо те тормозят? Най-добре побързай с теста!

Болезнените гърди са един от първите признаци на бременността. Хормоналните промени увеличават притока на кръв и гърдите ти започват да се подготвят за кърмене. Още в първите четири до шест седмици на бременността гърдите ти може да станат болезнени. Намери си удобен и хубав сутиен, защото през следващите няколко месеца ще стават все по-големи. След първите три месеца на бременността, няма да те болят толкова, защото тялото ти ще се адаптира към хормоналните изменения.

Сутрешното гадене

Който е изживявал сутрешното гадене, знае, че изобщо не е само сутрешно, а се случва по всяко време. Може да ти се догади от миризма или вкус, особено ако си забременяла скоро. Макар че сутрешното гадене не е задължително, много малко са щастливките, на които изобщо не им се гади по време на бременността.

Гаденето също се предизвиква от хормонални промени и на някои жени им минава след 12-тата седмица. Други, обаче, повръщат през цялата бременност. Ако ти си от тях, говори с лекаря си, който може да ти предпише нещо за гаденето, за да не се обезводниш.

Умора

Напоследък си ужасно уморена и се чувстваш като пребито куче?

Умората е чест първи признак за бременност. Много жени казват, че това е била най-ужасната умора, която са изпитвали. Не е известно какво я причинява, но се предполага, че може би са увеличените нива на прогестерона.

Изтощението обикновено е най-силно през първите три месеца. През вторите три може да имаш прилив на енергия, но към края на бременността отново ще се чувстваш ужасно уморена. Почивай си, подремвай си и си поспивай добре, защото когато бебето се роди, може би никога повече няма да си подремнеш. Поне в следващите 18 години.

Глад

Колкото и да ти е странно, по време на бременността, хем ще си гладна, хем ще ти се гади. Макар че от някои храни ти се гади, ще се тъпчеш с други, по които си се вманиачила напълно. Може да е всичко – чипс, туршия или круши. Не се лишавай от това, което ти се яде, но не прекалявай. Не можеш да живееш само на хляб и лютеница в следващите 9 месеца, само защото от това не ти се гади. Храни се балансирано.

Често уриниране

Ходиш ли прекалено често до тоалетната да пишкаш? Ако си забременяла наскоро, може би ще ти се пишка повече от обичайното. Свиквай. Матката ти ще се разширява, а тялото ти ще трупа течности. Когато бебето започне да рита, ще подритва пикочния ти мехур.

Смяна на настроенията

Настроенията ти се сменят? Дразниш се от дреболии? Не се притеснявай. Това е нормално по време на бременността, благодарение на хормоните. При всяка жена е различно. Някои може да си сменят настроенията, други да са депресирани. Ако се чувстваш отчаяна и неспособна да се справяш с ежедневието си, се консултирай с лекар.

Цикълът ти не дойде

Обикновено пропуснатият менструален цикъл е доста сигурен знак, че си бременна, но не е задължително. Някои жени имат нередовен цикъл, други не си водят календар. Ако цикълът ти е нередовен, или пък е ту силен, ту слаб, може би ще се появят много други признаци на бременност, преди да разбереш, че си пропуснала цикъл.

Ако смяташ, че си бременна, си направи тест за бременност, преди да се захванеш с нещо, което може да изложи бебето на риск.

Тест за бременност

Болезнените гърди и гаденето може би вече са те убедили, че си бременна, но най-добре отиди на гинеколог. Тестовете за бременност в аптеките не винаги са точни, независимо от рекламите, особено ако все още не е минала обичайната дата на цикъла ти. Ако вече си си направила такъв тест и е бил отрицателен, си направи отново след седмица. Но отиди и на лекар, който да потвърди бременността ти.