5 риби, идеални за диета

Декември месец е пълен с празници и обещания за отслабване. Две неща, които не са много съвместими едно с друго. Ако обаче търсите начин да съчетаете празничното меню с диетата, то рибата е подходяща храна. Но не всяка. Вижте 5-те риби, идеални за диетичен режим.

В навечерието на Никулден ще потърсим начин да съчетаем празничното меню с желанието да сме в топ форма за празниците. Вижте кои са рибите, които няма да разрушат диетата ви.

Защо риба?

Рибата е чудесен и нетлъст източник на протеини. Рибата помага, когато диетата и тренировъчният ви режим са съставени така, че да губите мазнини и да трупате мускули. Редовната консумация на протеин поддържа метаболизма активен и хормоните балансирани.

По-голямата част от рибите в нашия списък са богати на омега-3 мастни киселини. Те помагат за поддържане на цялостното здравословно състояние и намаляват възпалението. Омега-3 мастните киселини също така намаляват нивата на триглицеридите, което от своя страна понижава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Малкото калории са само бонус към всички предимства на рибата като част от ежедневното здравословно хранене и диетичните режими.

 

1. Дъгова пъстърва

Дъговата пъстърва е богата на омега-3 мастни киселини, както и на калий и фосфор. Тя съдържа също така важните витамин В6 и В12. По-важното е, че в тази риба има и така подценявания минерал селен, който е ключов за здравето на мозъка. Ползите за здравето са огромни, а високото количество протеин на цената на малко калории.

 

2. Камбала

Малцина знаят, но камбалата е сред най-засищащите храни на планетата. Интересно е също, че камбалата съдържа толкова много протеин, че това влияе на нивата на серотонина, който отговаря за контрола над апетита.

 

3. Дива сьомга

Сьомгата е богата на омега-3, на фолати и витамин А, както и на витамин В12 и В3. Консумацията на тази риба, доказано, понижава индекса телесна маса. В идеалния случай е най-добре да се хапва дива сьомга, но у нас това е трудно постижимо и вероятно трябва да се примирим с изкуствено отглежданата.

 

4. Риба тон в собствен сос

Вероятно ще се изненадате, че в класацията тук присъства консервирана храна. Всъщност рибата тон в собствен сос е добро допълнение към диетата и лесен начин да направите всяка зелена салата по-засищаща. Рибата тон е богата на омега-2, калий, калий, желязо, фосфор, витамин А, фолати и витамин В12.

 

5. Треска

Треската е перфектната риба, ако сте на диета с определен брой калории. В 90 грама треска има едва 70 калории. Тази риба е богата и на витамин А, холин, магнезий, калций, фосфор, калий и селен. За да извлечете максимума от нея, я пригответе на пара или поширана във вода.

 

Примерна диета с риба

Закуска: Омлет от 2 белтъка, 4 бадема и чаша прясно изцеден цитрусов сок

Междинно хранене: 1 ч.ч. зелен чай

Обяд: Салата със зелени листни зеленчуци, домати, краставица и 50-70 гр. риба тон в собствен сос (от консерва)

Междинно хранене: 1-2 ябълки

Вечеря: 200 гр. сьомга със зеленчуци (печени с малко зехтин или на пара)