5 правила за чиста, здрава и обемна коса

Косата е важна част от „визитната картичка“ на всеки от нас. Когато е чиста и в добра форма, това говори, че човек се грижи за външния си вид и държи тя да е добре поддържана.

Има различни типове коса, за които се продават и съответните козметични продукти. Докато нормалната може да не бъде мита поне 3 дни, същото не се отнася за мазната, която е „по-капризна“.

Ако искате да разберете дали косата ви е здрава и подхранена, може да направите един лесен тест у дома. Издърпайте няколко косъма и ги хвърлете в чаша с вода. Ако те се носят по нейната повърхност, значи се грижите достатъчно добре за косата си. В случай, че падат на дъното, то се нуждаете от спешни мерки.

 

1. Температура на водата

Много малко хора обръщат внимание на температурата на водата, с която мият косата си. Прекалено горещата може да разшири прекалено порите на кожата на главата и да отмие естествените мазнини. Затова изберете по-хладка – тя ще запази здравината и блясъка на косъма.

 

2. Тип шампоан

Никога не купувайте шампоан, който е препоръчан от някой познат. Търсете този, който е предназначен за вашия тип коса и не ползвайте чужд. Дори е добре да си имате отделен, който да не ползват другите в семейството. Сухата коса, например, се нуждае от нежна грижа, докато за боядисаната е необходимо запазване на цвета и блясъка. Ако се допитате до дерматолог или стилист, ще намерите продукта, който е предназначен за вашия тип и ще си спестите главоболия.

 

3. Правилно нанасяне на шампоан

Преди да нанесете шампоан върху косата си, тя трябва да е добре намокрена с вода. Вземете малко шампоан и започнете от корените към краищата или от по-мазната част към по-сухата и чиста. Не е нужно да изсипвате много, също така голямото количество пяна не е ориентир. Масажирайте скалпа с кръгови движения.

 

4. Достатъчно изплакване

Ако сложите прекалено много шампоан, рискувате да не отмиете целия продукт и той да остане в корените. Това може да причини изсушаване, по-лесно омазняване или пърхот. Отделете достатъчно време за изплакването на косата, като разтривайте енергично корените без да дърпате прекалено рязко.

 

5. Задръжте влагата

За да запазите влагата в космения фоликул за по-дълго време, използвайте балсам. Това важи особено за лятото, когато слънчевите лъчи изсушават допълнително косъма. Купете си подходящ балсам, който да отмиете с хладка вода.