5 неща, които не трябва да правите при грижата за кожата

Дали ще забравиш да си махне грима преди лягане или ще изстискаш пъпката на носа, ти си просто човек – не можеш да си идеална винаги!

Дребните прегрешения са в реда на нещата, но има доста по-големи, които вредят на красотата и младостта ти. Точно от тях трябва да се пазиш.

 

1. Правиш режима си за красота прекалено сложен.

Използването на десетки различни продукти може да наруши кожната бариера и баланса на естествено киселинното pH на кожата. Опциите при козметиката в днешно време са по-необятни от когато и да било, а хората се надпреварват да експериментират. Особено в ерата на социалните мрежи.

Бурканчета, шишенца, какви ли не отвари – необятният избор на козметика е твой враг

Ние ти препоръчваме да си внимателна. Дори да нямаш кой знае какви проблеми с кожата си, те могат да се появяват заради постоянната смяна на продукти и по войнишки стриктен режим. Най-добре е да намериш продуктите, който работят най-добре за теб и да се мажеш с тях, а не да ги сменяш на втората седмица. Трябва да си ги използвала поне шест седмици, преди да видиш резултатите – бъди търпелива и не се поддавай на изкушенията (като поредната маска за лице, с която да си направиш селфи за Instagram, например).

 

2. Не адаптираш режима към възрастта си.

Кожата ти се променя с минаването на годините, няма две мнения по въпроса. Козметиката, която си използвала в 20-те си години не е задължително да е същата през 30-те. Когато си по-млада, кожата ти е все още „тийнейджърска“, както я наричат дерматолозите. Тя обикновено е по-мазна и склонна към поява на пъпки. Но това е и десетилетието, през което хората са в пика на доброто здраве и дори акнето не може да помрачи сиянието и гладкостта на лицето.

Но навлезеш ли в следващото десетилетие, лека полека забелязваш, че кожата не е толкова хидратирана. Някои жени посягат за първи път към хидратанта (или започват да го използват по-често от два пъти седмично), именно тогава. „Динамичните“ бръчки, които се появяват само след недоспиване и тежко парти, изведнъж застават по лицето ти за постоянно.

Когато навършиш 40, кожата ти наистина се превръща в огледало на грижите, които си полагала за нея. Вероятно ще забележиш много по-интензивна сухота, тъй като кожната бариера започва да изпълнява функциите си все по-зле. Загуба на стегнатост, хиперпигментации и видими капиляри са само едни от признаците на остаряване, които стават напълно видими. През този период е задължително да започнеш с използването на антиоксидантен серум, както и да се съсредоточиш върху приема на детоксикиращи храни.

 

3. Не, режимът ти на красота не може да „изтрие“ белезите от начина ти на живот.

Невъзможно е козметичните ти средства автоматично да поправят вредите, които си нанесла с нездравословните си навици до момента. В такъв случай, има ли златен стандарт при грижата за кожата? Разбира се – здравословен начин на живот, качествена храна и режим на красота, приспособен към специфичните ти нужди.

 

Обичай кожата си и тя ще ти се отблагодари!

Също така, запомни тези четири фактора, защото те вредят на кожата най-много: излагане на слънце, тютюнопушене и прекалена употреба на алкохол, живот в замърсен град и хроничен стрес, особено комбиниран с липса на сън. Без значение колко хидратиращ, скъп и невероятен е твоят хидратиращ крем, той не може да компенсира предизвиканата от цигарите дехидратация. Ако искаш красива и свежа като утринна роса кожа, трябва да прекратиш с навиците, които я разрушават.

 

4. Не си правиш козметичните процедури на лицето.

Повтаряй след нас: козметичните процедури допринасят изключително за отличното състояние на кожата. Редовно ходене в салона за премахване на мъртвите кожни клетки и хидратиране на кожата върши чудеса. Микронидлингът, особено комбиниран с хилауронова киселина и антиоксиданти може наистина да възвърне сиянието на лицето.

Важното тук е да си направиш консултация при добър специалист, с когото да планирате подходяща програма. На теб ще ти остане само да я следваш.

 

5. Правиш си само отделни процедури.

Ако желаеш да запълниш бръчките или подобриш общия тонус с ботокс и филъри, това със сигурност ще има позитивен противостареещ ефект. Но ако използваш филърите за уголемяване на определени части (най-често устните), това може сериозно да наруши лицевия баланс.