5 мита за отслабването, в които всички хора вярват

Отслабването и топенето на мазнините е цел на милиони хора по света. Всеки иска да успее да намали теглото си по възможно най-лесния начин, по възможност без особен глад и изтощителни тренировки. Ето как от уста на уста се предават различни митове, представяни като факти за изгарянето на мазнините, които нямат нищо общо с реалността. Не им вярвайте, ако искате да редуцирате мазнините си в действителност.

За да отслабнете не трябва да ядете мазнини

Мазнините далеч не са най-големият ви враг, когато става въпрос за фигурата. Полезните мазнини, намиращи се в рибата, сухите меса, млечните продукти, яйцата, растителните протеини, авокадото, ядките и семената ви помагат да контролирате теглото си и здравословното си състояние. Тези мазнини помагат за осъществяването на всяка функция в клетките, като по този начин нормализират метаболизма.

За да отслабнете трябва да спрете въглехидратите

Този мит е широко популярен, защото пълното премахване на цяла група хранителни вещества, в случая въглехидратите, помага да редуцирате теглото без реално да гладувате. Затова този тип „диети“ са и сред най-популярните.

Не изпадайте в крайности и не премахвайте всички въглехидрати от менюто си, защото те са нужни на организма ви, за да функционира правилно. Премахнете добавените захари, десертите, белия хляб, белия ориз. Наблегнете на полезните въглехидрати в бобовите растения, плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни.

Можете да изгорите мазнини на определено място

Истината е, че най-напред всичко зависи от природната ви предразположеност към трупане на мазнини на определени места. Второ, за да забележите редукция на мазнини на определено място трябва да редуцирате теглото си цялостно. Няма как да отслабнете в зоната на бедрата, но да запазите големината на гърдите си. Всеки мечтае за това, но всичко зависи от индивидуалните му особености и дадености.

Някои храни могат да горят мазнини

Доста хора вярват, че определени храни могат да предизвикат трупане на мазнини. Аналогично други смятат, че съществуват и храни, които горят мазнините. Това са митове. Не съществува храна, която да изгори калории, тъй като всеки продукт съдържа калорийна и енергийна стойност, които се добавят към общия дневен прием. Калей Макморди, диетолог, че няма никакви доказателства някоя определена храна или групи храни да имат свойството да изгарят мазнини.

Яденето на здравословна храна помага в отслабването

Разбира се, че е важно да консумираме здравословна храна. Но тя сама по себе си не гарантира редукция на мастната тъкан. Всичко е в количеството на приетите калории. Ако те надхвърлят разхода на енергия, отслабване не се наблюдава. Толкова е просто.