3 рецепти за домашен гел за коса

Искате ли да държите къдриците си под контрол? Много от геловете за стайлинг на рафтовете на магазините съдържат аромати, разрушаващи хормони и отделящи формалдехиди, но можете да направите натурален гел за коса само с 1-3 прости съставки.

По отношение на задържането, бих казала, че рецептата с ленено семе е най-силна, с желатинът е средна, а с алое вера е най-леката, но всички са ефективни.

 

Добавяне на етерични масла към естествен гел за коса

Ако искате да добавите етерични масла за аромат и техните терапевтични ползи за скалпа и косата, ето няколко от любимите ми:

 • Етеричните масла от мента и розмарин стимулират растежа на косата и придават блясък. Те обаче са много силни, затова препоръчвам да използвате около половината от максималния брой капки, препоръчани в рецептите по-долу.
 • Пачули и чаено дърво имат стягащи свойства, които са полезни за мазната коса
 • Лавандулата и кедърът са полезни за сухата коса

 

Рецепта за гел за коса с желатин

Желатинът съдържа кератинови протеини, които се свързват с косата, за да я подсилят. Прилепва особено добре към увредените участъци и спомага за изглаждане на кутикулата на косума, засилване на блясъка и намаляване на цъфтежа на косата.

Възможно е обаче и да прекалите. Здравата коса е едновременно силна и гъвкава, а косата, която има твърде много протеин, може да се втвърди, да загуби гъвкавост и да стане склонна към цъфтеж. Количеството желатин в тази рецепта е толкова малко, че това вероятно няма да е проблем, дори и да се използва много често. Въпреки това, ако забележите, че косата ви губи гъвкавост, е добра идея да изпробвате тази рецепта с която и да е опциите с ленено семе или алое.

Съставки

 • 1/4 – 1/2 чаена лъжичка желатин
 • 1/2 чаша много топла дестилирана вода
 • до 24 капки етерично масло (по избор)

Начин на приготвяне

1. Разтворете желатина в топла вода, като използвате 1/4 чаена лъжичка за по-малко задържане и 1/2 чаена лъжичка за повече задържане.
2. По желание добавете етерични масла. Съхранявайте в херметически контейнер в хладилника до 10 дни.

 

Гел за коса с алое вера

Алое вера е прекрасен балсам за овлажняване на косата и скалпа, който също така работи прекрасно като стилизиращ гел.

Съставки

 • 1/2 чаша гел от алое вера
 • до 24 капки етерично масло (по избор)

Начин на приготвяне

Ако използвате етерични масла, добавете ги към гела от алое вера и разбъркайте, за да се комбинират. Поставете алоето в херметически контейнер. Тъй като купеното от магазина алое е стабилизирано, за да удължи срока на годност, този гел трябва да издържи на стайна температура най-малко три месеца.

 

Рецепта за гел за коса с ленено семе

Съставки

 • 3/4 чаша дестилирана вода
 • 1 супена лъжица плюс 1,5 чаени лъжички с ленени семена
 • до 24 капки етерично масло

 

Начин на приготвяне

1. Поставете вода и ленени семена в тенджера и изчакайте да заври.

2. Намалете топлината и оставете да къкри за около 10 минути.
3. Докато сместа къкри, подравнете мрежесто сито с тензух.
4. След като течността къкри 10 минути, вземете тенджерата от печката и изсипете течността през тензуха. Когато течността се филтрира, съберете ъглите на тензуха заедно и повдигнете така, че ленените семена са в долната част на торбичката (тя трябва да прилича малко на изображенията на щъркели пренасящи бе в карикатури) и изстискайте останалия гел през тензуха с чифт клещи. (Не използвайте пръстите си, защото течността е много гореща.)
5. Съхранявайте в херметически контейнер в хладилника до 10 дни.