16 съвета как да се справите с напуканите устни

Кожата на устните е сред най-нежната изобщо по тялото. Ето защо и тя изисква редовни грижи.
С наближаването на студеното време, ето как да предпазите устните си от напукване или да се справите, ако вече имате този проблем.

 

Миене на лицето
Преди да измиете лицето, сложете си хидратиращ балсам за устни. Много често почистващия продукт за лице изсушава устните. Особено продуктите срещу акне, които съдържат салицилова киселина и бензоил пероксид – те разрушават pH баланса на нежната кожа на устните и могат да причинят напукване.

 

Витамини
Използвайте бадемово масло. То съдържа и витамини А и Е.

Друга съставка, за която трябва да се огледате в козметичните продукти, е маслото от шеа. То ще омекоти устните и ще направи кожата гладка и копринена.
Маслото от макадамия също ще хидратира добре устните ви, затова избирайте балсами с тези съставки.

 

Овлажнител за въздух
Включете овлажнител за въздух през нощта. Ще помогне не само устните, но и кожата по цялото тяло да остане хидратирана.

 

За силно напукани устни – краставица
За напукани и възпалени устни нарежете тънки резенчета краставица и ги наложете върху устните поне за пет минути. Може да пробвате това, докато гледате телевизия. Краставицата ще възобнови хидратацията на устните, а усещането е приятно.

 

Ексфолиране
Що се отнася до кожата, непрекъснато повтаряме ексфолирайте, ексфолирайте. Същото важи и за устните. Ако предпочитате, купете си екфолиатор за устни, но може и да си го направите вкъщи.

 

Без облизване
Когато устните са сухи, естественият ни рефлекс е да ги оближем. Истината е обаче, че това ги изсушава още повече. Затова потиснете този импулс и не облизвайте устните си. Слюнката съдържа киселини, които разграждат храната, но те дразнят устните, а непрекъснатото им облизване ще изтрие естественото овлажняване по тях.

 

Омекотете с балсам
Трудно е да се устои на импулса да откъснете със зъби люспичките белеща се кожа на устните, когато те са изпръхнали. Най-добре е обаче да ги омекотите с балсам и след това да ексфолирате.

 

Слънцезащитен фактор
Използвайте балсам или червило със слънцезащитен фактор, за да предпазите устните от изгаряне и изсушаване. Ако обаче вече страдате от напукани устни, пропуснете слънцезащитата, за да не раздразните чувствителната кожа.

 

Пчелен восък
Напуканите устни ще се излекуват с хидратация, затова използвайте балсами, не вазелин. Ако обаче устните ви изглеждат добре, когато излизате навън нанесете тънък слой пчелен восък или меден вазелин. Те ще запазят влагата в устните.

 

Не на матовите червила
Ако имате проблем със сухи устни, не посягайте към матовите червила. Да, знаем, че са страхотни, но по-добре изберете овлажняващо червило.

 

Хидратация отвътре
Пийте вода. Полезно е за както за цялото тяло, така и за устните.

 

Паста за зъби
Използвайте паста за зъби, която не съдържа изкуствени аромати, защото те могат да предизвикат алергична реакция.

 

Без цитруси
При сухи устни най-добре да се въздържите от пиенето на сокове и яденето на цитруси – те ще предизвикат още по-голяма сухота.

 

Алое вера
Ако устните ви са сериозно напукани, натъркайте ги с алое вера, то ще успокои дразненето.

 

Без аромати
Ароматите могат да ви костват сериозни алергични реакции, затова изберете балсами, които нямат силен аромат или вкус.

 

Шал
Да, правилно прочетохте. При студено време, и особено при ветровито, носете шал пред устата, за да предпазите устните си от изпръхване.