10 ТАЙНИ ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА НИ ЗА ДА ИМА ТЯ ПО-ЗДРАВ ВИД

Тези съвети за грижа за кожата, дадени от дерматолози могат да бъдат от полза за почти всички.

Нанасяйте слънцезащитен крем всеки ден, преди да излезете на открито. Слънцезащитният крем е най-близкото нещо, което имаме до извор на младост. Наистина може да забави стареенето на кожата. Може също да помогне за предотвратяване на рак на кожата. Потърсете слънцезащитен крем, който предлага широкоспектърна защита, SPF 30 (или по-висок) и водоустойчивост.

Въпреки че е важно кожата на бебетата да се предпазва от слънцето, AAD препоръчва прилагането на слънцезащитен крем САМО при деца на 6 месеца и по-големи.

Не пушете. Пушенето ускорява стареенето на кожата ви. Ако пушите, заздравяването на раните ви също ще отнеме повече време. Изследванията показват, че пушенето влошава някои кожни заболявания, включително псориазис и гноен хидраденит .

Отидете на преглед за ранно откриване на рак на кожата. Самостоятелните прегледи на кожата могат да ви помогнат да откриете рак на кожата рано, когато е много лечим. Ако забележите петно, което се различава от другите, или такова, което се променя, сърби или кърви, запишете си час за дерматолог.

Използвайте автобронзант, ако искате да изглеждате загорели. Всеки път, когато почернявате на закрито или навън, преждевременно състарявате кожата си. Освен това увеличавате риска от рак на кожата. Автобронзантът може да ви даде вида, който искате без излишни рискове. За да запазите кожата си здрава, трябва да я предпазите от слънцето, дори когато използвате автобронзант.

Използвайте продукти за грижа за кожата, които отговарят на нуждите на кожата ви. Какъв е вашият тип кожа – мазна, суха, нормална, комбинирана или чувствителна? Имате ли заболяване на кожата? Използването на продукти, формулирани за нуждите на вашата кожа ще помогне на кожата ви да изглежда и да се чувства по най-добрия начин.

Не се поддавайте на желанието да изтъркате кожата си за да почистите. Ако сте се потили силно или имате сериозно акне, може да изглежда естествено да изтъркате кожата си, но недейте! Търкането дразни кожата ви, което може да влоши всяко състояние на кожата, включително акне.

Измийте лицето си, когато се събудите, преди лягане и след изпотяване. Измиването, когато се събудите, премахва мръсотията и бактериите, които се настаняват по лицето ви, докато спите. Преди лягане искате да премахнете грима и мръсотията, като смог, дим или мръсотия, които може да са попаднали върху кожата ви.

Нежно измийте лицето си. Нежното почистване помага на кожата да изглежда по най-добрия начин. За да почистите нежно лицето си, намокрете го с хладка вода. След това нанесете мек почистващ препарат, като нежно го нанасяте с кръгови движения с върха на пръстите си. Завършете, като изплакнете напълно почистващия препарат и нежно подсушете лицето си с чиста кърпа.

По-малко стрес. Намирането на здравословни начини за справяне със стреса може да помогне и на кожата ви. Някои кожни заболявания като псориазис и атопичен дерматит (екзема) често се появяват за първи път, когато някой се чувства наистина стресиран. Стресът може също да причини обостряне на много кожни заболявания, включително акне, екзема, псориазис и розацея.

Посетете сертифициран дерматолог, ако не харесвате нещо в кожата си. Що се отнася до нашата кожа, дерматолозите са експерти. Тези лекари диагностицират и лекуват хиляди различни кожни заболявания. Те също имат необходимия опит, за да помогнат на хората безопасно да подмладят и да се грижат за кожата си.