Храни, които избелват зъбите по естествен начин

Сладкото, газираните напитки и лошата лична хигиена може да направят зъбите по-жътлтеникави. Естествено, някои хора се раждат с мръснобели и бежови зъби, а други имат късмета да имат много чисти и бели зъби. Освен редовното миене с паста и вода за уста, както и почистване с конци, може да заложите на някои определени храни, за да направите зъбите по-бели по естествен начин. Ето и кои са те.

Карфиол

Това е магичен и много полезен зеленчук. Той изисква по-дълго дъвчене, което се отразява перфектно на зъбите ви. Колкото по-дълго се налага да сдъвквате храна, толкова повече слюнка бива произвеждана в устата ви. А слюнката е естествен пречиствател на зъбите и така те стават по-блестящи.

Ягоди

Ягодите са сред най-подходящите плодове за избелване на зъбите. Много хора се съмняват в това, защото тези плодове са яркочервени, а не бели, като карфьола, например. Но ягодите съдържат ензим, който се нарича ябълчна киселина. Той прави зъбите по-бели и чисти.

Сирене и мляко

Като малки са ви казвали да пиете мляко, за да имате по-здрави кости и блестяща усмивка. И това не е само мит. Млечните продукти – сирене, кисело мляко, прясно мляко, извара, съдържат млечна киселина, която избелва зъбите. Тези продукти са богати и на калций, който укрепва зъбния емайл, заздравява зъбите и ги прави бели. Дъвченето на сирене също стимулира производството на слюнка, което пък чисти устата и остатъците от храна по зъбите.

Ябълки

Това е един от плодовете, които изисква най-продължително сдъвкване, защото е твърд. Това е чудесно упражнение за зъбите и устата. Както стана ясно, така се стимулира производството на слюнка, която изчиства зъбите от бактерии и ги пази бели. Установено е, че редовното консумиране на ябълки намалява риска от загуба на зъби средно с 30%.

Целина

През последните години много се говори за ползите на зелените зеленчуци и целината не прави изключение. Тя е богата на фибри и нискокалорична – действа страхотно на организма. Целината също се дъвче бавно и трудно. Тя пази венците и избелва зъбите.