Храните, които са причина за подпухналите клепачи

Подпухване на клепачите и уморен вид през целия ден… Колко често се събуждате с подут горен и/или долен клепач? Освен умората, ген, ежедневната консумация на някои храни може да предизвика подпухване. Кисели краставички, колбаси, маслини, са само част от тях. Върху консумацията на кои други е добре да помислите, ако искате да имате по-свеж вид?

 

Консервирани храни

Нахут, боб, грах, леща, царевица и т.н. Обичаме да ги консумираме, без да се замисляме, че когато си ги купуваме консервирани, в повечето случай те съдържат повече натрий, който се използва за процеса на консервиране. Това може да е причина за подпухването на клепачите ни. Ето защо, за да намалим вредното им въздействие е добре преди да ги консумираме да ги изплакнем с вода, за да премахнем част от излишния натрий.

 

Непоносимост към храни

Ако имате алергия или непоносимост към пшеница, ечемик, овес или ръж, които съдържат глутен, консумацията на храни приготвени с тях като хляб, сладкиши и други, може да причини редица възпаления в тялото. Едни от тях са подуване на корема и газове, подпухване на очите.

Друг вид непоносимост към храни, която може да предизвика подпухналост е лактозната. Тя се изразява в недостиг на храносмилателния ензим лактаза, който преработва лактозата. Обърнете внимание след консумацията на кои млечни продукти клепачите ви са по-подпухнали.

 

Захар

Захарта е една от най-възпалителните храни. Редовната ѝ консумация причинява възпаления в цялото тяло, като подпухването на околоочния контур се забелязва повече, защото там кожата е най-тънка. Изкуствените подсладители също могат да причинят това неразположение.

 

Домати

Доматите, също като картофите и патладжаните съдържат соланин, който може да причини възпаление и подпухналост.

Според някои проучвания, хора страдащи от възпалителни заболявания, като артрит, е добре да избягват консумацията на тези храни.

 

Пикантни храни, люти чушки

Въпреки че са ни любими, чушките съдържат съединение наречено капсаицин, което също може да предизвика възпаление в зоната около очите.