Хиалуроновата киселина: защо и как се използва в козметиката

Хиалуроновата киселина напоследък е издигната в ранг едва ли не на еликсир на младостта. Какво представлява тя, откъде идва и какви са свойствата й? Нека да видим.

 

Кой я открива
За първи път за хиалуроновата киселина се заговаря през далечната 1934 г. Откриват я… ветеринарите. Именно те намират ново вещество в състава на очите на биковете и започват да я изследват. Оказва се, че хиалуроновата киселина притежава уникалната способност да задържа вода – нейната молекула привлича и свързва хиляди молекули вода.

 

Защо ни е необходима
Хиалуроновата киселина се произвежда от клетките в нашия организъм. Тя постоянно присъства в ставите, благодарение на което те се поддържат гъвкави и подвижни. В очната ябълка тя поддържа нормалното състояние на стъкловидното тяло. В кожата пък запълва празнината между влакната на колагена и еластина, като по този начин създава нещо като матрак, в който колагенът и еластинът са пружините, а хиалуроновата киселина – пенополиуретанът, който не позволява на пружините да се изправят и разтягат.

 

Защо се използва в козметиката
С възрастта организмът изработва все по-малко и по-малко хиалуронова киселина. Това е една от основните причини за състаряването на кожата и образуването на бръчки. Производството на хиалуронова киселина намалява още след 25-ата година, а към 50-те пада двойно. Но има и добра новина: кремът с хиалуронова киселина е ефективен. Не по-малко ефективно действат инжекциите с хиалуронова киселина и даже биодобавките.

 

Как се получава
Някога хиалуроновата киселина се добивала много трудно от риба или от петльови гребени. Слава богу, това е в миналото. Днес всички предлагани средства имат изкуствен произход, тъй като е открит лесен начин да се синтезира хиалуронова киселина. В такъв препарат няма бактерии, по състава си тя е напълно идентична на онази киселина, която синтезира нашия организъм, затова това е единственият козметичен компонент, който гарантирано няма да предизвика алергия.

 

Как действа кремът с хиалуронова киселина
Молекулите на хиалуроновата киселина са доста големи. Затова при повърхностно нанасяне кремът или серумът с хиалуронова киселина овлажнява само горния слой на кожата. На 25 години това е напълно достатъчно, за да изравни релефа и да създаде на кожата комфортни условия, да я защити от обезводняване и да запази под защитен слой полезните компоненти на крема. Препоръчителната дозировка на хиалуронова киселина в козметиката е от 0,01% до 1%, а върху етикета се обозначава като hyaluronic acid, glycosaminoglycan, hyaluronan или hylan.

 

Как действа инжекция от хиалуронова киселина
Ако възрастовите изменения в кожата стават по-сериозни (обикновено това става видимо между 30 и 40 години в зависимост от генетичната предразположеност, начина на живот и грижите за кожата), трудно ще решите проблема с външно нанасяне на хиалуронова киселина. Инжекциите с хиалуронова киселина напълно се справят с проблема. Чрез тънка игла лекарят въвежда хиалуроновата киселина в проблемната зона (това може да е бръчката между очите, хоризонтална бръчка на челото, край носа или в областта на брадичката). Оказали се в „родна“ среда, молекулите на хиалуроновата киселина започват да привличат влагата от повърхността на кожата във вътрешните слоеве. Натрупвайки се около молекулите на хиалуронката, водните молекули изглаждат бръчката отвътре, избутвайки кожата към повърхността. Така релефът на лицето възвръща младото си излъчване. Най-често лекарите козметолози използват препаратите от хиалуронова киселина с названията Restylane, Perlane, Juvederm.

 

Колко продължава ефектът
За жалост, изкуствено въведените в кожата молекули хиалуронова киселина губят своята активност и ефектът от инжекцията изчезва. Обикновено тази процедура трябва да се повтаря след 6−12 месеца в зависимост от индивидуалните особености на пациента.

 

Има ли риск от привикване
Ако става дума за физиологическа зависимост – не, освен това вашите собствени клетки ще продължат да изработват хиалуронова киселина, както и по-рано, доколкото са способни. Те не намаляват активността си при допълнително въвеждане. А психологически – да, и за това често се премълчава. Когато се види на какви чудеса е способна хиалуроновата киселина, малцина са способни доброволно да се откажат от подмладяващия ефект.

 

Овлажнява ли хиалуроновата киселина косата
Да. Козметолозите препоръчват маски, серуми и други препарати за коса с хиалуронова киселина на пациенти, които се оплакват от суха, чупеща се коса без блясък. Ефектът е подобен на въздействието на хиалуроновата киселина върху кожата – задържа водата в косъма и не позволява на влагата да се изпари.

А ако се приема вътрешно?
Отличен вариант за тези, които се страхуват от инжекциите, но вече не му достига ефектът от кремовете. Хиалуроновата киселина се продава в аптеките на капсули или таблетки, които лекарите препоръчват да се приемат веднъж дневно. Интересното е, че ако съчетаете приемането на хиалуронова киселина с витамин С, тя ще се усвои почти 8 пъти по-ефективно. Ефектът обаче се забелязва едва след 2-3 месеца, така че това е вариант за търпеливите.