Топ 6 съставки в козметиката с антистареещ ефект

Може би няма жена, която да не се вълнува от това как да забави процесите на стареене на кожата си. Знаем, че една от най-ценните съставки в козметиката за млада кожа е витамин С. Но се нуждаем от още няколко, за да противодействаме на времето, външните фактори. Кои са едни от най-добрите антистареещи съставки и защо да поглезите кожата си с тях?

 

Серамиди

Най-външният слой на нашата кожа действа като бариера и основната му роля е да запазва добрата хидратация и да предпазва от външни дразнители. Серамидите са липиди, които спомагат за поддържането на тази бариера да бъде здрава, кожата да е добре овлажнена. Когато говорим за антистареещи грижи, колкото по-хидратирана е кожата, толкова по-млада ще изглежда.

 

Колаген

Без него не можем. Той е един от най-важните протеини в кожата, благодарение на който тя е гладка и еластична.

За съжаление, с напредването на възрастта, синтезът на колаген в организма намалява. Начинът на живот, нездравословното хранене, външните влияния, оказват негативен ефект върху еластичността и младостта на кожата ни. Освен чрез прием на определени храни, колаген е добре да прилагаме и локално, чрез козметиката.

 

Гликолова киселина

Тя е част от група киселини, известни като алфа-хидрокси киселини, проникваща дълбоко в кожата. Това, което я прави специална е, че тя има ексфолиращ ефект. Така помага за елиминирането на мъртвите кожни клетки, подобрява текстурата и тонуса на кожата, минимизира широките пори, забавя появата на бръчки, повишава нивата на колаген и еластин в кожата.

 

Млечна киселина

Това е друг вид алфа-хидрокси киселина, която е по-малко дразнеща от гликоловата. Тя също има антистареещ ефект, спомагайки за увеличаване на естествените овлажняващи фактори в кожата. Но с нея трябва да се внимава, тъй като може да направи кожата по-чувствителна към слънцето.

 

Хиалуронова киселина

Една от най-важните съставки за млада и красива кожа, която действа като гъба, привличаща вода и задържаща я в кожата. Хиалуроновата киселина не само овлажнява, но и запълва фините линии.

Освен че може да бъде прилагана локално върху кожата, има някои храни, които могат да помогнат на тялото ни да я синтезира. Повече за тях вижте тук.

 

Масло от жожоба

Едно от най-ценните масла за здравето и красотата на кожата ни. То е биомиметично, което означава, че действа като масло, което естествено се намира в кожата. Не образува черни точки, тъй като не запушва порите, но действа овлажняващо, успокояващо, особено за сухи кожи. Маслото от жожоба съдържа витамин Е, който е мощен антиоксидант и е един от най-важните витамини за кожата.