Съставките в козметичните продукти, които причиняват акне

Ако и вие изпитвате внезапни появи на акне по по лицето си, най-вероятно постоянно ви е трудно да намерите правилния продукт за грим, който да е подходящ за вашата склонна към акне кожа. Страхувате се да опитате продукт, мислейки си „ами ако влоши състоянието на кожата?“ Или най-накрая решавате да купите и използвате такъв, който наистина ви подхожда.

Пазарът на красотата е пълен с продукти, за които се твърди, че са безопасни за всички типове кожа. Въпреки това, не се залъгвайте от маркови и хубави опаковки, за да вземете информирано решение. Не забравяйте да прочетете етикета за съставките, дори ако продуктът, който купувате, е от любимата ви марка грим. И още един факт, който не може да пренебрегвате, че пазаруването разумно ще ви спести много пари.

 

Натурални съставки като масла

Кокосовото, бадемовото и авокадовото масло са естествени и се считат за благоприятни към кожата. Въпреки това, всичко, което е естествено, не означава, че не може да предизвика или задейства вашето акне. Тези масла са комедогенни и са вредни за склонната към акне кожа, особено кокосовото масло. То запушва порите и е некомедогенно. Ето защо, трябва да се уверите, че вашият грим продукт не съдържа никое от тях и етикетът гласи „не-комедогенен“.

 

Силикон

Силиконът често се добавя към продуктите за грим като съставка за изглаждане на текстурата. Всъщност това прави продукта и водоустойчив. Затова е нормално да намирате тази съставка в изобилие от продукти, като в грунд за грим. Силиконът запушва порите също като маслата и може също да дехидратира кожата. Затова подминете продуктите със силикон и проверете дали в тях има хиалуронова киселина.

 

Натриев хлорид

Може да не вярвате, че в продуктите за грим има сол, но факт е, че понякога се добавя като сгъстител. Кожата, предразположена към акне, веднага реагира на натриев хлорид, тъй като причинява обриви. Обикновено се намира в основите и може да причини акне около устата и областта на брадичката.

 

Парафинов восък, минерално масло и петрол

Това са нефтохимикали, но често на етикетите на продуктите не пише „нефтохимикали“. Затова потърсете съставките като минерални масла, петрол и парафинов восък. Тези съставки се считат за хидратиращи и бихте ги намерили в много продукти. Но те също запушват порите и причиняват акне. Истината е, че се добавят, за да увеличат срока на годност на козметичните продукти и могат да навредят на чувствителна кожа, предразположена към акне.