Съвети как да сложите край на токсична връзка

Tова изисква известно мислене и планиране.

Постоянно ли стъпвате на тръни? Другият човек във връзката опитва ли се да ви контролира?

Раздялата може да е последното нещо, което ви е наум, но ако сте попаднали в капана на токсична връзка, това е най-доброто, което можете да направите за себе си.

Приключването на отровна връзка, макар и необходимо, невинаги е лесно.

Независимо дали тази нездравословна връзка е с гадже, съпруг, член на семейството или приятел, раздялата с някого може да бъде доста изнервяща. Но въпреки това не е нужно да е драматична и пълна със скандали.

Важното, което трябва да запомните, е да поставяте себе си на първо място.

Ето 11 съвета как мирно да прекратите токсичната връзка, в която сте попаднали.

 

1. Признайте своята вина

Не е задължително вината за това, че сте попаднали в нездравословна връзка, да е ваша. Но много от отношенията не започват зле от самото начало, а това се случва с времето.

Признавайки нещата, които сте можели да направите по различен начин, ще можете по-лесно да продължите напред към бъдещи връзки, без да правите същите грешки отново.

 

2. Съсредоточете се върху себе си

Примиряването с факта, че дадена връзка приключва – независимо дали хубава или токсична – може да бъде трудно за всички замесени страни.

Важно е да се съсредоточите върху себе си и причините да приключите тези отношения. Останете отдадени на това, което е важно за вас.

 

3. Съберете подкрепа

Докато се приготвяте да приключите токсична връзка, една солидна мрежа от подкрепа ще ви помогне както преди, така и след края.

Това да разигравате различни сценарии и да слушате съвети от хората ще ви помогне да се подготвите за края на отровната си връзка по възможно най-мирния начин. И дори и приключването на отношенията да е било необходимо, все пак е приятно и успокояващо да знаете, че има хора около вас, на които можете да разчитате и които ще ви помогнат да се справите с последствията.

 

4. Бъдете подготвени

От ключова важност е да знаете какво искате да кажете, как да го кажете и кои ключови неща искате другия човек да възприеме.

Приключването на отровна връзка може да бъде съпътствано с много емоции – както ваши, така и на другия човек – и не знаете каква реакция ще получите. Ако се упражнявате предварително или дори запишете нещата, които искате да запомните, ще се чувствате по-спокойни да прекратите отношенията си гладко.

Също така е добре да се подготвите за различните реакции, които другият човек може да демонстрира.

 

5. Използвайте повече думата “чувствам”, по-малко думата “ти”

Когато говорите с човека, с когото прекратявате отношенията си, трябва да сте наясно какво може да го провокира според ролята му във вашия живот.

Не поставяйте цялата вина за срива във връзката ви върху неговите плещи и използвайте думи, които изразяват какво чувствате, а не това, което той е казал или направил. Това може да направи края много по-гладък и безопасен.

 

6. Не отлагайте

Щом веднъж осъзнаете, че сте в отровна връзка и сте стигнали до извода, че трябва да излезете от нея, не го отлагайте.

Колкото по-рано приключат отношенията ви, толкова по-рано можете да продължите напред с живота си и да отворите пространство за нови, позитивни и здравословни връзки.

 

7. Останете силни

Бъдете уверени в решението си да прекратите отровната връзка, в която се намирате и не позволявайте на другия човек да ви разубеди, ако се опитва.

Приключвате отношенията си заради самите себе си и имате добра причина да го направите.

 

8. Направете го очи в очи

Освен ако нямате сериозна причина да се безпокоите за безопасността си, важно е да прекратите отровната си връзка очи в очи.

Това е зряло и отговорно и ще ви облекчи много повече, отколкото ако изпратите имейл, съобщение или го направите в телефонен разговор.

 

9. Намерете неутрално и усамотено място

Когато приключвате токсична връзка, трябва да бъдете в неутрална среда. Така и двамата ще имате равен старт.

Също така е добре да проведете разговора на усамотено място, освен ако не се тревожите, че другия човек може да реагира агресивно. Ако случаят е такъв, отидете някъде, където има повече хора, но все пак можете да проведете разговора необезпокоявани.

 

10. Слушайте

Дори и да не искате, точно както вие искате да приключите връзката и да кажете, каквото ви е на сърце, другият човек може също да има нещо, което да иска да сподели.

Позволете им да го каже и внимателно слушайте – така и двамата ще намерите мир. Но ако думите му станат прекалено негативни или дори обидни, учтиво напуснете разговора така, както правите и с връзката.

 

11. Простете

За да може наистина да се излекувате и да продължите напред след токсичната връзка, е много важно да простите – не само на другия човек, но и на себе си. Ставате много по-зрели и мъдри, когато приключите отношенията си. Надяваме се, че няма да попадате в друга подобна връзка, тъй като сте си изпатили, но и сте си научили урока.

Не всички отровни връзки са еднакви, затова е важно да имате предвид специалните обстоятелства, на които са подложени отношенията ви, докато се подготвяте да ги прекратите.

Тези 11 съвета трябва да ви помогнат да продължите напред мирно и да се подготвите за новия, по-добър етап от живота си.