Съвети за хидратирана кожа от д-р Каляшева

Знаем, че за да постигнем хидратирана кожа трябва да полагаме доста грижи. С времето нашата кожа понижава нивата на вода, колаген, еластин, което неминуемо води до по-уморен вид, поява на фини бръчици, загуба на обем. Поддържането на хубава и хидратирана кожа не е задача за една нощ. Изисква се понякога смяна в начина на хранене и разбира се, ежедневна грижа. Но към какво точно да се насочим и как да я постигнем? Допитахме се до нашия консултант по дерматология и естетична медицина, а именно д-р Каляшева, която да ни даде няколко полезни съвета.

LZ: Каква е първата стъпка към постигане на хидратирана кожа?

д-р Каляшева: От важно значение е да изградим в себе си рутината за ежедневна грижа. Слагането на грим има за цел да подобри външния вид на кожата и да прикрие част от нейните несъвършенства, но неговото премахване преди лягане оказва наистина влияние и не бива да се пренебрегва. Дори и да не слагате грим, пак трябва да почиствате лицето си вечер, защото през деня по кожата се трупат прах и кожни липиди. Те естествено могат да доведат до дразнения и несъвършенства. Избирането на качествена и правилна козметика, съобразена със съответния тип кожа, може да бъде от голямо значение. Съветвам да се залага на продукти, които има естествени съставки, като например алое вера и кокосово масло. Веднъж месечно е и препоръчително да се прави почистване на лицето, което да премахне мъртвите клетки от кожата и натрупания себум от порите, особено за хората с по-мазна кожа.

LZ: Важен ли е нашият начин на хранене?

д-р Каляшева: Съсредоточете се върху вътрешните фактори на вашия начин на живот. Обърнете изключително внимание на количеството вода, което пиете на ден. Опитайте се да си поставите за цел да пийнете около 8 чаши вода дневно. Можете също така да добавите билкови чайове и да се въздържате от многото напитки с кофеин, които само ще ви дехидратират допълнително. Включете в менюто си повече храни с Омега мастни киселини като сьомга и скумрия, които ще дадат така необходимото подхранване не само на кожата, но и на косата и ноктите. Избирайте и храни, богати на витамини като банани, броколи, ядки и семена, спанак, ягоди, лимони, картофи и круши.

LZ: Кои са най-ефикасните методи и процедури, с които можем мигновено да хидратираме кожата си?

д-р Каляшева: Един от най-добрите начини е несъмнено хиалуроновата киселина. Тя напълно се абсорбира от организма и е основен компонент на дермата. Чрез нея може да се осигури гладкост на кожата, породено от способността й да свързва големи количества водни молекули. Когато се цели бърза и незабавна хидратация на кожата, уплътняване на епидермиса и стягане, то чудесна алтернатива е JUVÉDERM VOLITE. Продуктът представлява хиалуронови инжекционни пълнители, с които да се подобри вида и качеството на кожата и има лифтинг ефект. JUVÉDERM VOLITE е създаден на базата на кръстосано свързана хиалуронова киселина и осигурява видим резултат още само след една процедура, с продължителност до 6 месеца.

LZ: Какви други съвети бихте ни дали за хубава и хидратирана кожа?

д-р Каляшева: Несъмнено качественият сън е от голямо значение, не само за кожата, но и за цялостното ни физическо и емоционално състояние. Старайте се да имате пълноценен 8-часов сън, който да подобри здравето ви.
Някои хора изпитват повишена дехидратация през зимата, докато други са по-склонни към нея през лятото. Ако забележите сезонен цикъл, когато става въпрос за кожни проблеми, увеличете рутината за съответната част от сезона. Можете, например, да хидратирате два пъти дневно вместо веднъж.
Лятото ни дарява с много слънце, поради което не трябва да забравяте да използвате и подходяща фотозащита, която да предпазва кожата от вредните UV лъчи.