Съвети за пътуване със самолет, ако сте бременна

Летенето със самолет е най-бързият и удобен начин да пътувате. Докато сте бременна може да ви се наложи да пътувате или просто сте планирали почивка, на която искате да се насладите преди бебето да се появи. Каквато и да е причината за пътуването ви със самолет, трябва да знаете, че е препоръчително да следвате някои полезни съвети, за да бъде летенето максимално здравословно и безопасно по време на бременността.

Бременни жени се допускат на борда на самолета преди 36-а гестационна седмица, което е в 8-ия месец. Ако няма здравословни причини, които пречат да пътувате, няма никакъв проблем да го направите. Имайте предвид, че вследствие на промените в атмосферното налягане и сухия въздух в кабината може да почувствате известен дискомфорт, който да се усили заради продължителното седене и обездвижване. Ето защо е добре да се снабдите с някои неща от първа необходимост.

Консултирайте се с наблюдаващия си лекар

Преди да предприемете пътуване със самолет е най-добре да попитате наблюдаващия бременността лекар, който да ви прегледа и да прецени в зависимост от състоянието ви дали е добре да летите или не.

Важни неща, които да вземете в ръчния си багаж

Закуски и вода

Не разчитайте на предлаганите храна и напитки в самолета. Те могат да са с ограничено количество, а и винаги може да ви се прииска да хапнете нещо или да пиете повече вода. Това е препоръчително, защото във въздуха тялото е склонно към дехидратация заради налягането и сухия въздух във фюзелажа. И тъй като не е добре да подлагате бебето си на стреса от дехидратацията, купете си една голяма бутилка с вода от летището. Направете го след проверката на багажа и митническия контрол, защото ако носите вода отвън, тя ще ви бъде отнета.

Дрехи и обувки

В самолета температурата на тялото се променя отново под натиска на налягането в кабината. Вземете си връхна дреха, жилетка или шал, с които да се облечете, ако ви стане студено. Винаги е по-добре да има какво да свалите от гърба си, отколкото да няма с какво да се облечете. Носете си и удобни чехли, които да обуете в случай, че краката ви се подуят, което е много вероятно.

Възглавница за пътуване

Ако летите на дълъг полет кабинният екипаж ще ви даде малка възглавничка за удобство. Тя обаче често не е достатъчна, а и няма ергономична форма, която да подпира врата по време на сън в седнало положение. Затова си носете и своя. Няма да е излишна, особено ако имате нужда да подпрете кръста си.

Витамини и лекарства

Не забравяйте да вземете витамините и медикаментите си в ръчния багаж, ако приемате такива предписани от лекар. Вземете и лосиони за мазане на кожата, защото вероятността да се изсуши по време на полета, е голяма.

Избягвайте определени храни на борда

Ако не сте предупредили предварително при резервацията на билета каква храна предпочитате, внимавайте какво хапвате. Някои храни не са препоръчителни за бременни жени. Сред тях са броколи, карфиол, грах, кореноплодни, ябълки, пащърнак. Тези храни причиняват подуване на корема, газове и изключителен дискомфорт по време на летене. Ако ви сервират морска храна, тя също поначало не е добра идея за бременни. И колбасите попадат в списъка на забранените храни, както и пресните неузрели сирена.