Съвети за предпазване от настинките и грипа през зимата

С настъпването на всяка есен и зима се започва с хремата, болното гърло, кашлицата и температурата, които могат да прераснат в по-сериозни здравословни проблеми вследствие на усложнения. Какво можем да направим, за да предотвратим вирусните инфекции, настинките и грипните състояния? Как можем да повишим имунитета и да направим средата около себе си по-здравословна и чиста?

Пийте повече домашни плодови сокове

В прясно изцедените сокове от различни плодове се съдържа изобилие от витамини, най-вече витамин С в цитрусите. Той има доказан положителен ефект върху имунната система и е добър приятел в превенцията на вирусите и настинките. Избягвайте готовия натурален сок, защото в него има захар, а тя потиска имунната система.

Ако в дома ви има болен, опитайте се да избягвате зоните, в които се намира той. Проветрявайте колкото се може по-често, носете предпазна маска, поне докато отмине най-силно заразният период.

Научете децата да кихат в свитата си в лакътя ръка

Според лекарите, този начин на кихане ограничава разпръскването на бацилите. Вместо да кихне в ръка, с която детето ще докосне още много други повърхности, по-добре е да кихне, като закрие устата си със свит лакът. Това ограничава полето на разпространение на микробите.

Лягайте си рано

За да работи нормално имунната ви система е необходимо да си взимате нужната доза сън всяка вечер по едно и също време и по възможност трайността му да е 8 часа. Почивката за организма е много важна за възстановяването му и за справянето с атаките от външни патогени.

Окачете пресен евкалипт в дома си и в банята

Той има антибактериален и противовирусен характер. Вдишването на въздух наситен с отделените от него ароматни молекули може да ви предпази от чести вирусни инфекции и настинки, тъй като повишава имунитета и се бори със стреса.