Съвети за по-здравословен начин на живот

Независимо че зимата идва и не ти се спортува в студените дни, ето няколко съвета как да запазиш добрата си форма.

 

1. Не излизай без закуска.

Задължителна е за добро начало на деня. Активира обмяната на веществата и храносмилането, не допуска стресът да те завладее. Особено полезни сутрин са храни, богати на белтъчини, като извара или сандвич със сирене.

 

2. Стой всеки ден поне по 10 минути на слънце.

Тялото ни произвежда достатъчно витамин D само с помощта на ултравиолетовите лъчи. Този витамин регулира нивото на калция в организма и това е отлично средство срещу остеопороза.

 

3. Хапвай всеки ден плодове и зеленчуци.

Здравословната храна е изключително важна. Яж много пресни, непреработени храни. Само като изключение купувай бърза храна или полуфабрикати. Понякога заменяй обилния обяд с лека салата.

 

4. Наблегни на повече движение

Не използвай асансьора. Движението ни поддържа здрави, независимо дали е разходка, или качване по стълби. Активира се кръвообращението и така се увеличава нивото на белите кръвни телца, повишаващи отбранителните ни сили.

 

5. Спи достатъчно.

Тялото ни се нуждае от поне седем часа сън нощем, за да се регенерира. Хората с добър сън живеят три години по-дълго и изглеждат по-млади. Причината – докато спим, хормоните на растежа се грижат за обновяването на клетките.

 

6. Консумирай повече зехтин.

В Италия населението живее доста здравословно. Над 60 % от жителите на селото Камподимеле например са над 80 години и в добра форма. Тайната им рецепта – готвят всичко със зехтин. Ненаситените мастни киселини предпазват от запушване на съдовете, инфаркт и инсулт.

 

7. Посмей се от сърце.

Който се смее, живее по-дълго. Причината – доброто настроение спестява на имунната система отделянето на стрес хормони.

 

8. Пий всеки ден по една чаша лимонов сок.

Разреди сока от един лимон с чаша вода и го изпий. Прекрасно освежава, но и ускорява кръвообращението и така предпазва от опасни кръвни съсиреци.

 

9. Поддържай контакт с роднини и приятели.

Изследователи са доказали, че хората със социални контакти страдат по-рядко от инфекции. Чувството за привързаност ни поддържа здрави. Близките връзки в семейството и с приятели действат като имунизация.

 

10. Хапвай по-често натурално кисело мляко.

Действа много добре на стомашната флора заради полезните си щамове от бактерии. Подходящо е за междинна закуска, особено след разстройство или лечение с антибиотици.

 

11. Поддържай мозъка си във форма.

Кръстословици, судоку или нещо друго – малките сиви клетки трябва да се упражняват. Прави го по различни начини, за да не се превърне в рутина.

 

12. Редовно мий ръцете си.

Ако се страхуваш от грип или стомашно-чревна инфекция, мий си често ръцете. Може и по 10 пъти дневно. Австралийски учени са открили, че това понижава разпространяването на вируси с 55%.