Съвети за поддържане на перфектна кожа на тялото за жени над 40 години

След 40 годиша възраст, жените имат по-суха кожа на тялото, склонна към отпускане.
Еластичността й намалява, нуждата от редовна грижа за овлажняване и подхранване е осезаема. Ако сте на възраст над 40 години или наближавате този етап от живота си, споделяме с вас няколко основни правила за еластична, мека и жизнена кожа на тялото.

 

Избягвайте резките колебания в теглото. Кожата вече не е така еластична и след рязко отслабване е по-податлива на увисване, при рязко качване на тегло пък рискувате да си “отгледате” стрии. Затова правило номер едно след 40 години е да не допускате да качвате рязко килограми, както и да не се подлагате на драстични диети.

 

Ежедневно овлажняване. Ако преди сте пропускали боди лосиона след душ, на 40 кожата е все по-суха и се нуждае от овлажняване всеки път.

 

Специално внимание към най-сухите участъци. Кожата в най-сухите зони на тялото става още по-суха с напредването на годините. Това значи, че лактите, коленете и петите ви се нуждаят от специален по-мазен крем, с който да ги омекотявате и подхранвате редовно.

 

Тонизирайте с четка. Сухото четкане преди баня е един от най-ефективните, а и достъпни начини да тонизирате кожата си. То стимулира притока на кръв, с което се подобрява еластичността на кожата. Масажът със суха четка е и добра допълваща терапия срещу целулит.

 

Инвестирайте в различни продукти за тяло. Да, има много достъпни лосиони в дрогериите, но повечето от тях не вършат кой знае каква работа, освен да запечатат влагата в кожата след баня и да й придадат приятно ухание. По-скъпите боди лосиони от своя страна имат активни съставки, които могат да подобрят еластичността и вида на кожата и да забавят стареенето. Ако имате възможност, инвестирайте в по-скъп продукт.

 

Силата на натуралните олиа за тяло. Друг вариант е веднъж-два пъти седмично да масажирате кожата на тялото с някое от естествените масла, които имат противостареещо действие. Дори обикновеният зехтин ще ви свърши работа, освен това много добре действат маслото от роза или от шипка.

 

Редовна грижа за стъпалата. Те са сред зоните на тялото с най-суха кожа и след 40-годишна възраст е нужно да им обръщате по-голямо внимание. Поне веднъж седмично почиствайте с пила грубата кожа, а всяка вечер преди сън нанасяйте мазен крем. Не пропускайте кожата на пръстите, около ноктите.

 

 

Бюстът – най-уязвимата зона. Там кожата е тънка и суха, затова е много податлива на увисване. За да запазите гърдите си стегнати, масажът с подхранващо масло е прекрасна превенция. Правете го два пъти седмично по 10-15 минути, като правите кръгообразни движения в посока отдолу нагоре.