Съвети за красива кожа на ръцете през зимата

По кожата на ръцете има твърде малко мастни жлези. Именно затова тя по-бързо се изсушава и показва признаци на остаряване. Освен това ежедневната употреба на сапуни и препарати влияе негативно на дермата. Затова и в повечето случаи тя е изпъната и недостатъчно овлажнена.

През студения сезон кожата на ръцете и краката се подлага на негативното въздействие на околната среда. Резките смени на температурата, студеният вятър, изкуственото отопление, авитаминозата – всичко това довежда до изсушаване и лющене на кожата, както и до чупливост на нокътните плочки. Как да се грижите за скъпоценните си ръчички през зимата?

За да остане кожата на ръцете гладка, обърнете внимание на състава на сапуна си за ръце, който ползвате ежедневно. Той не трябва да съдържа основи и други повърхностно-активни вещества. Ползвайте средства с натурални или органични съставки и допълнителна овлажняваща формула.

Нанасяйте по-често на ръцете си подхранващ крем. За предпочитане е той да съдържа натурални съставки и масла, а не вазелин, силикон и парабени. Търсете кремове, в чиито състав да има бадемово масло и масло от ший.

Важен етап в грижата за ръцете е правилното почистване на кожата. Използвайте специални пилинги и скрабове, които да неутрализират евентуалното лющене, да подобрят кръвообращението и да направят цвета на кожата по-равномерен.

 

За кутикулата

Ползвайте всеки ден масло за кутикула, което да омекоти кожата и да я предпази от изсушаване. Вземете си професионално средство, което да включва повече полезни съставки. За предпочитане е то да съдържа масло от макадамия или жожоба, арганово или бадемово масло. Те имат доказани овлажняващи свойства.

 

За ноктите

Важно е да предпазите ноктите си от външни механични въздействия. Слагайте гумени ръкавици, когато се занимавате с домакинска работа. Освен това се хранете правилно и приемайте витамини А, Е, С, D и В5.

 

При цепене на ноктите

Състоянието на ноктите се влияе от много фактори. Не винаги чупливостта им се дължи на честата употреба на гел-лак. В този случай всичко е индивидуално, но ако вече сте забелязали изтъняване на нокътните плочки, чупливост и разслояване на ноктите, добре е все пак да направите пауза в гел-лака. Отстранете стария лак напълно, направете си маникюр и нанесете на ноктите лечебен лак. Най-добре използвайте арганова база. Важно е да поддържате ноктите си методично и постоянно, защото пълното възстановяване отнема около 3 седмици.