Съвети за възстановяване на блясъка на уморената кожа

Случвало ли ви се е да се погледнете в огледалото и да се изумите от това колко уморена и без блясък изглежда кожата ви, въпреки ежедневните грижи, които полагате за нея?!

Уморената кожа на лицето е често явление при жените, възникващо в резултат от липса на витамини, от хормонални промени или от натрупване на стрес. За щастие, с някои мерки, можете да върнете блясъка на уморената кожа, като в същото време й осигурявате защита срещу всички други негативни процеси.

През определени периоди от живота на жената (менструация, бременност, кърмене, менопауза), телесните резерви в тялото й намаляват, което води до изявена умора. Това забавя кръвообращението и клетъчния метаболизъм, което от своя страна ускорява процесите на стареене. И без значение колко правилно се хранете и спите, ако не поддържате кожата си тонизирана и пълноценно отпочинала, ще превърнете умората й в постоянно явление.

На първо място уморената кожа се нуждае от интензивно и дълбоко подхранване. Хранителната недостатъчност води до затруднено задържане на влага в кожата и така тя става по-уязвима за оформянето на фини линии и бръчки. Яжте много плодове и зеленчуци, мляко и риба. Пийте много вода и се доверявайте на проверени козметични марки. Имайте предвид, че дори най-добрите хидратанти и тоници не могат да се сравняват с естествените продукти. Така че поне веднъж седмично си правете маски с природни средства.

Ограничавайте съприкосновението с враговете на кожата– тютюнев дим, алкохол, слънце, екстремни температури, лекарства, дори строги диети. Ако по една или друга причина ви се налага да сте изложени на някое от тези условия, потърсете ефективен и интензивен начин за компенсация на вредния ефект.

Погрижете се за кръвообращението в организма. Имайте предвид, че когато кръвта не циркулира правилно, изглеждате и се чувствате уморена. Масажирайте леко лицето си с хидратантен крем. Правете леки кръгообразни движения с върховете на пръстите си като натискате съвсем леко. Потупвайте с пръсти по цялото лице и в зоните със съсредоточаване на кръвоносни съдове, все едно свирите на пиано.

Избирайте внимателно козметиката си. Първо според възрастта, след това според типа кожа и накрая – според съставките. Дори да са полезни, някои съставки може да не са благоприятни за вас от чисто здравословни причини. Имайте предвид обаче, че реномираните марки почти винаги предлагат богат избор от продукти, включително и такива с универсално приложение. Просто открийте най-подходящите за вас.