Случаи, в които не е добре да пиете вода

Пийте повече вода е вечната препоръка на лекари и диетолози. Има ли случаи обаче, когато трябва да се въздържате да пиете вода? Ето няколко такива.

 

1. Когато вече сте пили твърде много
Малцина са хората, на които се случва да прекалят с вода. Но има и такива. Твърде големите количества вода не са полезни и може да се стигне до т.нар. водна интоксикация.

Не бива да пиете много вода за кратко време, защото се нарушава балансът на минерали в тялото ви.

Гаденето и прозрачната и безцветна урина са сред знаците, че сте прекалили с водата.

 

2. След обилно хранене
Пиенето на вода по време на хранене или веднага след като сте се наяли забавя храносмилането. Последствията са подуване и отпадналост. Изчакайте поне 20-30 минути след хранене, преди да изпиете чаша вода. Дайте време на тялото си да обработи храната. В идеалния случай е препоръчително течности да се пият преди хранене.

 

3. Имали сте дълга и интензивна тренировка
Не казваме, че пиенето на вода по време на тренировка не се препоръчва. Но физическата активност и потенето водят до загуба на електролити. Тях няма как да си набавите с водата. Всъщност пиенето на обикновена вода само може да повиши загубата. Препоръчително е да пиете специални напитки с електролити. Ако пък не сте им почитател, има храни, които ще ви ги доставят – банани, домати, портокали, сушени сливи, авокадо, ядки, риба и морски дарове.