Робърт Редфорд – един незабравим актьор

Хитър банков обирджия, който е на 70 години и успява да избяга от затвора. Това е последната роля на Робърт Редфорд. На 82-годишна възраст той се оттегли от актьорската професия. Обяви пенсионирането преди година на Международния кинофестивал в Торонто, където представи последния си филм “Старецът и неговото оръжие”. “Все пак никога не казвай никога”, казва актьорът в интервю за американските медии и добавя: “Трябва да съм внимателен в твърде крайните изказвания, защото понякога човек променя мнението си. Усещам обаче, че сега е точният момент да се оттегля от актьорската професия.

Играя, откакто бях на 21 години,

а това е доста дълго време. Така че вече е въпрос на преориентиране като режисиране и продуциране например.”

83-годишният актьор е един от секссилмволите на Холивуд през 60-те и 70-те години. Става известен с ролите си в “Цялото президетнско войнство” с Дъстин Хофман, “Далеч от Африка” с Мерил Стрийп и “Ужилването” с Пол Нюман. Носител е на множество награди като “Златен лъв” и “Оскар” за цялостен принос в киното.

Рожденото име на актьора е Чарлс Робърт Редфорд. Появява се на бял свят на 18 август 1936 г. в Санта Моника, Калифорния. Като дете често се забърква в неприятности – кражби на джанти на коли. Бейзболът му е страст и именно той го отвежда в университета в Колорадо. Малко след смъртта на майка му през 1955 г. Редфорд се пропива и честите му появи пиян го лишават от стипендията в университета. Известно време работи в петролните рафинерии в Калифорния, а по-късно заминава за Париж и Флоренция, където учи изобразително изкуство.

Щом се завръща в САЩ, започва да учи в Американската академия за драматични изкуства. Първата му поява в киното е през 1962 г. във филма “Висока история”. Там е във второстепенна роля на баскетболист. Театралният дебют на Робърт Редфорд е в “Боси в парка”. Тази роля го прави звезда 5 години по-късно, когато се снима в едноименния филм. В него Редфорд си партнира с Джейн Фонда. Големият му успех идва през 1969 г. с ролята на бандита Сънданс Кид в “Буч Касиди и Сънданс Кид”. Този образ се превръща във вдъхновение да направи

филмовия институт “Сънданс”,

който подпомага кинодейци. Той организира и едноименния кинофестивал в Америка.

Като звезда от киното Редфорд лесно пленява женските сърца, но за разлика от много холивудски знаменитости се е женил само 2 пъти. За първи път сключва брак, когато е на 22-годишна възраст, с историчката Лола ван Вагенен. Раждат им се 4 деца, едно от които умира от рядко заболяване още като бебе. Бракът им продължава до 1985 г. Дъщерята на Робът Редфорд – Шона, е художничка, синът му Джеймс е сценарист и продуцент, а най-малката дъщеря Ейми е актриса. Редфорд е дядо на 7 внуци, а през 2009 г. се жени за втори път за дългогодишната си приятелка художничката Сибил Загарс.