Рецепта за домашен спрей за нос

Когато се приготвя правилно, домашният физиологичен разтвор, може да се окаже идеалното средство за прочистването на синусите и облекчаване на множество симптоми, като хрема, запушен нос и др.

Много проучвания доказват, че тези разтвори са по-подходящи за употреба, отколкото готовите, които се продават в аптеката, защото са щадящи и не водят до дразнене на носната лигавица.

Преди да започнете с приготвянето на домашния спрей за нос, се уверете, че сте спазили следните правила:

1. Използвайте само дестилирана вода. Ако използвате вода от чешмата, задължително трябва да я преварите, за да може да се стерилизира добре и да се премахнат всички бактерии и химикали от нея.

2. Избягвайте използването на морска сол, тъй като тя съдържа допълнително минерали, вместо това използвайте обикновена готварска сол (някои хора използват еврейска кашерна сол, защото не съдържа примеси, но тя се намира малко по-трудно).

3. Използвайте ръкавици, докато приготвяте разтвора.

4. Стерилизирайте всички съдове, флакони, капкомери и др., които ще използвате.

5. Съхранявайте разтвора в херметически контейнер в хладилника.

Рецепта за домашен спрей за нос

Ако искате да направите по-голямо количество, ще ви бъдат необходими 2 чаени чаши дестилирана или преварена вода и 1 супена лъжица сол. Смесете водата и солта и бъркайте, докато солта се разтвори напълно. За по-голяма ефективност може да добавите и 1 чаена лъжичка сода за хляб.

Как да се уверим, че физиологичният разтвор е безопасен?
Важно е да се опитате да предотвратите да предотвратите навлизането на бактерии или други замърсители в разтвора. Затова използвайте само чисти материали, избягвайте да докосвате разтвора с пръсти или ръце.

Важно!

Този разтвор за спрей за нос може да се съхранява много дълго време, но ако забележите, че течността е станала по-мътна или пък на дъното са се утаили малки частици, ще бъде по-добре да го изхвърлите и да направите нов. Не добавяйте етерични масла, защото разтворът може да стане прекалено силен, а това ще увреди сериозно носната ви лигавица.