Разлики във флиртуването в различните места по света

Ако някога пътувате по света и осъзнавате, че някой от местните жители може да бъде истинската ви любов, следващата стъпка обикновено е да го попитате да излезете заедно. Въпреки това, етикетите за запознанства и табутата не са еднакви за всички. Има определени начини, по хората флиртуват вкъщи и се смятат за сладки или дори романтични, но всъщност могат да предизвикат скандал в чужбина.

Обичаме да научаваме интересни неща за света и просто се възхищаваме на любовта! Така че изготвихме списък с флирт навици и ви предупреждаваме за неща, които могат да ви причинят неприятни ситуации по целия свят.

1. Публични прояви на обич

Спомнете ли си как в гимназията децата, които бяха хванати да се прегръщат и целуват в коридора, си докарваха неприятности? В някои страни това е норма на улиците в различна степен на строгост. На места като Япония или Корея това може да се счита за много грубо. На други места може да е изключително противоречиво. Някои хора са научили това по трудния начин, като са били арестувани за целувки на публично място, докато са в Саудитска Арабия или други арабски страни.

2. Без публични прояви на обич

Ако смятате, че има куп правила за публичното показване на привързаност, които да ви помогнат да се справите в социалните кръгове на всяка държава, сте прави. Има много култури, в които хората могат да покажат нежност на обществено място дори когато имат отношения с приятели. В много страни от Централна и Южна Америка, където хората често се поздравяват взаимно с целувки по бузите, да не показвате твърде привързаност на обществено място, може да ви накара да изглеждате като студени и без емоции.

3. Разделяне на сметката

Като цяло на запад разделянето на сметката е перфектен компромис. Традиционно се очаква мъжете да плащат за дамите, но мнозина смятат, че това е обидно, тъй като се предполага, че жените не могат да се грижат за себе си. Дори и да е така, когато жените нямат нищо против да платят на срещата си, често това се разглежда като че мъжете се възползват от тях. В Южна Корея обаче разделянето на сметката се разглежда като обида, тъй като това е нещо, което хората правят с приятели. Обикновено, който печели повече, се очаква да плати, което означава, че е напълно социално приемливо жените да плащат за мъжете, с които излизат.

4. Гаджета на сватби и партита

В САЩ сватбените гости влизат като на бойно поле. Да присъствате на такова събитие без половинка е социална нетактичност и най-бързият начин да накарате приятелите и семейството си да се обадят на местния сватовник. Във Великобритания обаче е най-добре да отидете на такова голямо житейско събитие без половинка, тъй като необвързаните хора отиват да общуват. Някои покани за сватба дори изискват неомъжените гости да присъстват сами. В крайна сметка, в някои култури сватбите са социалното събитие на сезона!

5. Целуване

Може би мислите, че вече говорихме за това със сегмента за публична проява на привързаност, но всъщност е доста сложно. В някои култури различните видове публична проява на привързаност имат своите собствени форми на етикет. В някои европейски страни като Германия или Полша е най-добре да прегърнете човека, с когото сте излезли, а целувките обикновено са запазени за по-сериозни връзки.

6. Посещение на изискан ресторант

Американците обикновено обичат да излизат на среща. Посещаването на места за бързо хранене на среща обикновено е позволено само ако и двамата все още сте в гимназията… или ако сте сладка, възрастна брачна двойка. В Швеция хората обичат да ходят на „тренировъчни срещи“, известни също като „фика“, преди да отидат на луксозни места – обикновено посещават сладкарница или сядат на по чаша кафе.

7. Да не се появите първи на срещата

Американците може би искат да го направят, когато излизат на среща. Счита се за „модерно закъснение“ и ако отидете някъде твърде рано, може да изглеждате като прилепващи към другия или да го карате да бърза. На места като Германия обаче времето на човек се счита за ценно и би било грубо да карате някого да ви чака.

8. Отваряне на подарък пред този, който ви го е подарил

В основата си подаръците са важен начин да покажете на някого, че сте загрижени за него. На запад е важно да покажете, че сте благодарни за полученото и дори да не го отворите може да се сметне за изключително грубо. В някои азиатски страни като Китай или Индия обаче се смята за по-уважително да не отваряте подарък пред човека, който ви го е подарил. Всъщност отварянето на подарък твърде бързо може да накара човек да изглежда алчен.

9. Хранителни навици

Ако искате да споделите храната си на среща, уверете се, че предварително знаете правилния начин на хранене. Много държави имат табута за определени начини на хранене, особено при споделяне на храна. На запад споделянето на храна обикновено е по-учтиво да стане с прибори, отколкото с ръка. В Япония обаче се смята за неподходящо да предавате храна с пръчиците си, тъй като това действие е силно свързано с погребения. В Китай, бъдете внимателни, когато ядете нудли, защото счупването им се счита за лош късмет, а по-подходящо да ги ядете от купичката.

10. Подаряване на цветя

Простият акт за подаряване на цветя на човека, с когото сте излезли може да не е проблем сам по себе си… например в Русия се очаква мъжете да подарят на дамите хубав букет цветя, стига да не са нечетен брой. Четният брой цветя е запазен за погребения. Дори историята показва колко сложни могат да бъдат цветята. Във викторианската ера изпращането на жълти рози на някого е било обидно, тъй като се е смятало, че символизира ревност и изневяра. Дори и днес, когато те символизират приятелство, биха могли да покажат на човека, с когото сте навън, че ги възприемате просто като приятел. А вие имали ли сте проблеми с флиртуването в чужбина?