Пъпките по различните части на тялото и от какво се получават

Какво показват пъпките по нашето тяло и тяхното местоположение? Това е един често задаван въпрос.

Грижата за кожата е важна, но освен това проблемите с нея показват кога организма има проблем. Индикатор на проблема са и пъпките по тялото. Необясним обрив може да е причинен от тежка болест, която стои заключена. От друга страна сърбежът може да е причинен от кожен проблем, за който, ако не вземем мерки може да прерасне в нещо по-сериозно.

 

От какво са причинени пъпките по тялото?
Често пъти, по лицето се появяват неприятни гнойни пъпки, които се дължат на инфекция на космите. Всеки косъм по нашето тяло си има космена торбичка, която се нарича фоликул, така че навсякъде,където има косми може да се развие гнойно възпаление наречено фоликулит. Основната причина най-често са бактерии, но може да се дължи още и на вируси и гъбички. От бактериите основния причинител са стафилококите.

Ако е налична инфекция със стафилококи, по кожата се появяват малки пъпки с белезникави гнойни връхчета. Ако кожата е раздразнена, разранена или травмирана, космите много лесно се инфектират. Там, където се трият дрехите — яките, кожата на бедрата, слабините, шията–най-често са и местата, които биват засегнати.

 

Обриви по шията — какво подсказват?
Друга зона, която често може да бъде засегната е шията. Тук появата на пъпки е свързана с работата на надбъбречната жлеза. Тези жлези отговарят за много важни хормони, които регулират стреса и метаболизма. И ако надбъбречната жлеза е много активна в резултат на голямо напрежение, прекомерна консумация на захар или стрес, това може да доведе до появата на пъпки. Но може да има и други причини, като например силно замърсена/ мазна коса, която се допира до шията.

 

Какво означават пъпките в областта на раменете?
Ако тук ви се появят пъпки, това означава, че най-вероятно сте твърде чувствителни и уязвими, че се претоварвате много. Най-често обривите по раменете са причинени от стрес. Ако обаче носите дамската чанта върху открита кожа и само едното ви рамо е обринато–търсете проблема другаде.

Причината може да бъде например в носенето на дамската чанта през рамо. Триенето, което се получава между нея и кожата, също може да причини възпаления и зачервяване.

 

Какво означават пъпките в областта на гърдите?
Тези пъпки обикновено са свързани с проблеми с храносмилателната система. Може би не се храните пълноценно или правилно. Ако консумирате повече мазни или пикантни храни ,алкохол, газирани напитки, това също може да доведе до сериозен проблем. Друга причина може да са гъбичните инфекции и алергии. От друга страна, носенето на дрехи от изкуствени материи, също може да доведе до появата на пъпки по гърдите.

 

Какво означават петънца и пъпчиците по кожата на ръцете?
Ако някои зони от ръцете ти са осеяни с малки пъпчици и петънца, кожата е груба и неравна може би се касае за Кераторис пиларис — т.н. гъша кожа. Причината за заболяването е свръхпроизводството на мъртви клетки и тяхното по-бавно излющване. За да решите проблема, е най-добре редовно да ексфолирате кожата и да използвате овлажнители съдържащи салицилова киселина. Ако проблемът не се реши,обърнете се към дерматолог, защото причината може да е и липсата на витамини.

 

Пъпки в областта на корема
В тази зона рядко се появяват пъпки, тъй като тука има сравнително малко мастни жлези. Причината за появата на пъпки в тази област, най-често са твърде стегнати дрехи или висока кръвна захар. За да се избегне този проблем е добре да се носят по-свободни дрехи и намаляване на захарта. Спрете за определен период консумацията на въглехидрати и захарни продукти.

 

Пъпки в областта на половите органи
Тук често се срещат пъпки. Причините могат да бъдат различни, затова е добре да поддържате кожата там изключително чиста. Една от причините може да е високата влажност, друга причина може да е употребата на кола маска или дразнене заради бръсненето. Често пъти някои брадавици и болести се предават по полов път, затова и бъдете изключително внимателни и се отнасяйте с огромна грижа към хигиената на тялото си.

 

Достатъчно е спазването на добра хигиена, използването на индивидуални хавлии и кърпи, както и на подходящи сапуни.
Понякога обривите могат да са причинени и от неправилна употреба на интимен гел. Ако имате съмнения, че той може да дразни кожата ви, спрете да използвате препарата. Вместо него можете да правите промивки с чай от лайка. Настойката е антисептична и предпазва кожата. Освен това е идеална за тази област от тялото, тъй като има и успокояващ ефект.

 

Пъпки по бедрата и долната част на краката.
Причина за появата на тези пъпки може да е реакция към различни лосиони, душ — гелове, прах за пране и омекотители. Не забравяйте, че ароматизираните препарати водят до алергични реакции, затова много внимавайте какъв препарат използвате.

Ако дразнителят не е външен, най-добре е да проверите бръснача си. Понякога причината са и враснали косъмчета заради бръсненето. Решението е използването на салицилова и гликолова киселина.

ПЪПКИ В ОБЛАСТТА НА ГЪРБА И КРЪСТА
Тук пъпки се появяват основно от прекомерно изпотяване, лоша хигиена носене на тесни дрехи или тежки раници. Може да са и резултат от употребата на определени перилни препарати или омекотител. Ако пък тренирате във фитнес зала триенето в спортните съоръжения също може да доведе до такъв вид проблеми.

И не на последно място консумацията на пържени и висококалорични храни също може да е причина за пъпките по гърба.

За да изключите храните като вредител, спрете с мазните и пържените храни. Минете за известно време на зеленчуци и пийте чай от коприва за изчистване на кръвта. Ако и след седмица обривът продължава да си стои, вероятно причината е в препаратите или заради уредите в залата. Решението–използвайте мокри кърпички, когато сте на ударите, а за препарата – сменете го, или си направете домашен перилен препарат със сода и домашен сапун.

ПЪПКИ В ОБЛАСТТА НА ТАЗА
Появи ли се обрив в областта на таза, причините могат да бъдат, както външни, така и вътрешни.

Причината за пъпките в тази зона най-често са синтетичното и тясно бельо, сухата кожа, лошите хранителни навици, пикантните храни, както и газираните напитки. Така, че, ако ви се появят там пъпки променете хранителните си навици и вземете бързи мерки.