Причини за ягодовата кожа на краката и как да се отървете от нея

Чували ли сте за ягодови крака или ягодова кожа на краката? Какви са причините за появата на малките тъмни точици, как да я предотвратим и можем ли да се борим с проблема, когато вече е факт?

Защо ягодови крака?
При този проблем кожата на бедрата е покрита с малки тъмни точки, които я правят да прилича на повърхността на ягода.

Всъщност тези точки са разширени и замърсени пори (комедони). В тях най-често има бактерии, мъртви кожни клетки, себум. Когато тази пора бъде “оголена”, най-често при бръснене, тя се замърсява и потъмнява.

Причини

1. Бръснене
Ако използвате затъпена самобръсначка или не слагате крем за бръснене, е по-вероятно да се сблъскате с проблема ягодови крака. Неправилното бръснене води до появата на враснали косъмчета, които също правят краката да изглеждат на тъмни точки.

Проблемът се среща по-често при хората с по-дебели косми.

2. Запушени пори
Порите на кожата на краката могат да се запушат толкова лесно, колкото и на лицето. Най-често замърсяване от дрехите, мъртви кожни клетки или себум изпълват разширените пори, превръщайки ги в комедони.

3. Фоликулит
Фоликулитът е възпаление на фоликула на косъма в резултат на някакъв вид обезкосмяване. При изваждането на косъма, фоликулът е останал отворен и в него са попаднали бактерии, гъбички и т.н., които са причинили зачервяване и потъмняване.

4. Кератоза пиларис (пилешка кожа) или твърде суха кожа
Някои специфики на кожата също може да доведат до появата на ягодови крака. При кератоза пиларис, по-позната като пилешка кожа, по повърхността се образуват малки точици от кератин и мъртви клетки. Кератоза пиларис обикновено е сезонна и се контролира с качествени хидратиращи кремове и лосиони.

Ако имате свръхсуха кожа, то вероятно методи като бръснене и кола маска, ви причиняват дискомфорт. Кожата е чувствителна и раздразнителна, което води до появата на тъмни точици.

Как да се справите?

Правилно бръснене: Не правете компромис при бръсненето на краката си. Никога не използвайте затъпено ножче, не пропускайте да използвате крем за бръснене за вашия тип кожа.
Ексфолирайте: Ексфолирането не е само за лицето. Използвайте скраб или ексфолиант на краката си поне 2-3 пъти седмично. Така не само ще намалите обърнатите косъмчета, но и ще отстраните мъртвите кожни клетки. Винаги ексфолирайте преди бръснене.
Хидратирайте: Грижете се за здравето на кожата на краката, като редовно използвате хидратиращи кремове за вашия тип кожа.
Потърсете лекар: Ако стандартните методи не помагат, потърсете съвет от дерматолог. Той може да ви насочи към подходяща специална козметика. Фото и лазерната епилация, както и електролизата също са подходящи методи за обезкосмяване, ако кожата ви е склонна да се превръща в ягодова.