Причини за цъфтежа на косата

Вероятно всяко второ момиче или жена, които искат да имат дълга коса, се сблъскват с проблема с цъфтежа на косъма. Как да се справим с това?

За да изглежда косата ви здрава и поддържана, тя трябва да е гладка по цялата дължина на кичурите. Цъфтящите крайчета развалят общия вид, правят косата непривлекателна и неподредена. Причините за цъфтежа са много. Ще изброим най-честите от тях.

 

1. Честото боядисване или химическо къдрене на косата. Тези процедури сериозно травмират косъма, правят го крехък и сух. Най-отрицателният момент е, че вече цъфналите крайчета не могат да бъдат възстановени и трябва да се подстрижат.

 

2. Честото използване на електрически прибори за сушене. Ако постоянно използвате сешоар, преса или маша, трябва да свикнете често да виждате цъфнали крайчета на косата си. Проблемът може да се реши, ако сушите косата с хладен, а не с корещ въздух, и ако винаги използвате термозащитни козметични средства за коса.

 

3. Неправилна грижа за влажната коса. Категорично не трябва да разтривате мократа коса с кърпа и да я разчесване. Дайте време на косата да изсъхне по естествен начин. Професионалистите фризьори не съветват да мием косите си непосредствено преди сън.

 

4. Аксесоарите за коса. В тази категория влизат различните метални фиби, прекалено стегнатите ластичета и щипки. Всички те увреждат косите, разбъркват ги и късат космите, което неизбежно води до цъфтене на крайчетата им.

 

5. Пряката слънчева светлина. Особено пагубно въздействие имат ултравиолетовите лъчи в съчетание със солената морска вода. Затова, когато тръгнете за плажа, е важно да имате със себе си защитни средства не само за кожата, но и за косата. Постарайте се по-често да носите шапка. И не забравяйте, че прекалено тесните кърпи или шапки също могат да увредят косата.

 

6. Рискови фактори могат да са също неправилното хранене, влошеното здраве като цяло, миенето на косата с твърда или хлорирана вода, приемането на определени лекарства, преохлаждането на косите и др. Ако причината за проблема не се отстрани навреме, косата ще започне да цъфти не само по краищата, но и по цялата си дължина, а с този проблем е много по-трудно да се справим.