Признаци, че сте бременна

Мислите ли, че сте бременна ?

Някои от ранните симптоми на бременност може да се появят около времето, през което сте пропуснали период – или седмица или две по-късно. Около 60% от жените имат симптоми на ранна бременност, докато са навършили 6 седмици, а приблизително 90% от тях ги имат след 8 седмици.

Кои са основните признаци на бременността ?

Ако не следите менструалния си цикъл или се различава значително от месец на месец, може да не сте сигурни кога да очаквате периода. Но ако започнете да почувствате някои от ранните симптоми на бременността по-долу (не всички жени ги получават) и се чудите защо нямате цикъл, може да сте бременна.

1. ГАДЕНЕ
Бременността причинява повишаване на известни нива на хормони. Човешкия Хорионгонадотропин (Хормон на бременност) или hCG се увеличава много бързо.Тези специфични хормони оказват влияние върху храносмилането, и затрудняват стомаха да поддържа храната, поради което се получава и гадене.

Сутрешното гадене всъщност е мит. Гаденето може да продължи цял ден, започвайки не по – рано от четири седмици след началото на последната ви менструация. Гаденето всъщност е знак за нормална и здрава бременност, затова не се притеснявайте при появата на този симптом.

2. ПРЕУМОРА

По време на бременност, тялото ви работи на пълни обороти. За да може една жена да отгледа човек в собственото си тяло, както можете да си представите, това изисква немислимо много енергия. „В началото на бременността може да почувствате умора, която може да ви задържи в леглото за дълго, което е нормално“, съобщават експертите.

3. ЗАЦАПВАНЕ

Зацапване е ситуация, пред която много бременни жени са изправени в периода на ранна бременност. Приблизително 20% от жените съобщават, че забелязват зацапване по време на първите си 12 гестационни седмици от бременността. Кървенето, което се случва в началото на бременност обикновено е много леко и не е като потока през менструалния период. Също така, цветът често варира от розово и червено до кафяво.По–голямата част от жените, които търпят зацапване по време на бременността, имат здравословна бременност и раждат напълно нормално и развито бебе.

4. АРЕОЛАТА ВИ ПРОМЕНЯ ЦВЕТА СИ

По време на бременност, хормоните понякога правят кожата по – тъмна и я разширяват. Това се случва главно около ареолата на гърдите ви, и това може да се случи в рамките на първия месец от бременността.

5. ХОРИЗОНТАЛНА ТЪМНА ЛИНИЯ В СРЕДАТА НА КОРЕМА
Появата на „Linea Nigra“ или черната линия на корема при бременност, която се простира от пъпа до пубиса по средата на корема, е една от многото промени, които тялото ви ще претърпи през бременността, подобно на обилното окосмяване на необичайни места по тялото. Линията на бременността, действително винаги е налице при всяка бременна, но около средата на бременността просто става по–забележима при някои жени, а при други – не.

6. ПРОМЯНА НА ПИГМЕНТАЦИЯТА НА ЛИЦЕТО

Мелазма се нарича смущението в пигментацията на определени зони от лицето на жената по време на бременност. Ето защо състоянието е познато още с термина „маска на бременността”. Явлението се среща при около 60 % от бъдещите майки (особено при тези с по-тъмен естествен тен) и се обяснява с хормоналните промени в организма на жената, които стимулират производството на меланин в кожата.

7. СИЛЕН АПЕТИТ

Много жени изпитват странно и силно желание за ядене. То може да се появява и отшумява на различни етапи от бременността и да варира от сладки до солени храни. Кисели краставички и сладолед? Пица с аншоа и ананас? Доматен сок върху… ами, всичко? Експертите съветват бъдещите майки да не се лишават от храна, защото развиващият се организъм има нужда от това. Яжте! Но умерено!

8. ПОЯВЯВАНЕ НА КРАМПИ

Маточните крампи през първите месеци на бременността са сравнително често оплакване. Обикновено това е симптом, който не бива да тревожи жените, но въпреки това те трябва да споменат това свое оплакване на гинеколога, който следи бременността им. Крампите причиняват известен дискомфорт на бременните жени. Видът и продължителността им се различават при всяка бременна и са строго индивидуални. Обикновено маточните крампи много наподобяват менструални болки.

9. НАДДАВАНЕ НА КИЛОГРАМИ

Това е въпрос, който вълнува по–голямата част от бременните жени, да не кажем че даже всички. До края на бременността си средно ще качите около 12.5 кг. Това разбира се варира от жена до жена, защото всеки организъм е различен. Важно е наддаването на тегло да се случва постепенно по време на бременност, тялото ви трябва да се адаптира бавно към промените, за да се подсигури нормалното развие на вашето бебе.

Какви други признаци на бременност има ?

Може да разгледате това видео, в което д-р Генов дава ценни съвети за това.

Положителен домашен тест за бременност
Независимо от това, което може да прочетете на кутията, много тестове за бременност не са достатъчно чувствителни, за да дадат отговор на това дали сте бременна до около седмица след пропуснат период. Така че, ако решите да направите тест по-рано от това и сте получили отрицателен резултат, опитайте отново след няколко дни. Не забравяйте, че бебето започва да се развива, преди да разберете, че сте бременна, затова се грижете за здравето си, докато чакате отговорът на вашият въпрос.

След като получите положителен резултат, се обадете на лекарят си. Сега е време да си направите снимка, за да проверите как вашето бебе се развива по време на бременността си седмица след седмично.

Честито!