Признаци, че не сте избрали правилния сутиен за вас

Купуването на точния сутиен е от изключително значение, за да останат гърдите ви здрави. Потискането им в прекалено тесен сутиен, както и твърде хлабавите му форми не са полезни за гръдната тъкан, дори могат да предизвикат възпаления и други опасни изменения. След известно време на употреба сутиенът също губи своите качества и става вреден за гърдите.

По какво да разберем дали сутиенът ни е вреден за гърдите?

 

„Преливане“ от чашките

Ако гърдите ви излизат над чашката, буквално преливат от нея и се налага да ги връщате обратно вътре с ръце, това е ясен признак, че сутиенът ви е малък. Тесните сутиени са много опасни за гърдите, защото притискат гръдната тъкан и могат да предизвикат не само дискомфорт, но и сериозни проблеми с гърдите.

 

Презрамките прежилват раменете ви

Ако усещате, че презрамките на сутиена се впиват в кожата на раменете, което оставя болезнени червени резки по тях, значи сте ги стегнали твърде много. Разхлабете ги незабавно, ако това е възможно. Ако са на възможно най-широката степен и въпреки това ви стягат, сутиенът не е ваш размер.

 

Падащи презрамки

Обратният вариант също не е препоръчителен. Ако презрамките ви падат от раменете, това е признак, че гърдите ви не разчитат на никаква поддръжка, което упражнява натиск върху гръдната тъкан, която се „държи“ единствено на съединителната тъкан на гърдите. Това крие риск най-вече при едър бюст, при който може да се наблюдава разкъсване на съединителната тъкан, което предизвиква болка.

 

Коланът ви е прекалено опънат или твърде хлабав

Ако изпитвате затруднения в закопчаването на сутиена, това също е показател, че не сте избрали точния размер или че сутиенът ви е изпял песента си. При закопчаване не трябва нито да дърпате прекалено, нито коланът да ви хлапа.

 

Усещате триене

Правилният и здравословен за гърдите сутиен трябва да пасва на формата и големината на бюста ви без да се мърда, без да се усеща триене и лесно разместване. Триенето в нежната кожа на гърдите може да предизвика редица проблеми.

 

Използвате грешен модел за вашите гърди

Някои жени се вкопчват в идеята за даден модел сутиен, който харесват, без да взимат предвид от какво всъщност се нуждаят гърдите им. Например, ако всеки път избирате сутиен тип „бриджитка“, за да повдигнете бюста си, това може да притиска твърде много гърдите ви, защото моделът не пасва на тяхната форма. Вслушвайте се в тях и ако усещате какъвто и да е дискомфорт, сменете модела.