Правете това, за да имате много дълга коса

Искаш кичурите ти да са с актуалната дължина почти до кръста, но без да разчиташ на екстеншъни?

 

1. Запомни, че косата ти не може да порасне за една нощ.

Освен ако скалпът ти не произвежда коса по-бързо от Чичко Тревичко, ще се наложи да почакаш кичурите ти да пораснат. „Космите всъщност растат с 0,25 см до 1 см на месец“, обяснява фризьорът на звезди Марк Таунзънд – човекът, който помогна на късата коса на Ашли Олсън да стигне до кръста й. Освен това, можеш да разчиташ косата ти да расте равномерно до сантиметър всеки месец, само ако е здрава и без цъфтящи краища. Изводът? Търпение и само търпение, бъдеща Рапунцел.

 

2. Възприемай ножицата за свой приятел, колкото и иронично да звучи.

Макар редовното посещение на фризьорския салон за скъсяване на краищата да не помага за по-бързия растеж на косата, то ще спре цъфтежите да обхванат горните части на косата (което би изисквало по-сериозно отнемане от дължината). „Ако чакаш прекалено дълго и цъфтежите стигнат до горните части на косъма, косата ти ще трябва да се скъси много повече, отколкото ако я подстригваш често, но по малко“, обяснява Таунзънд. Той съветва още да помолиш фризьора си да подстригва само около 3 мм на всеки 10-12 седмици. Така ще прекъснеш появата на цъфтежи още в зародиш.

 

3. Използвай балсам всеки път след шампоана.

Ако косата ти е мокра, това означава, че задължително трябва да нанесеш балсам върху нея. „Заради стилизиращите продукти, горещите уреди и боядисването, краищата на косата започват да изтъняват с времето“, казва Марк. Съставките в балсама възстановяват липидите и протеините на косъма, а тяхното присъствие е важно условие за здравата и бляскава прическа.

 

4. Недей да използваш шампоан всеки път, когато се къпеш.

„Шокиращо е колко много жени пропускат балсама, когато се къпят. Най-лошото, което мгоат да направят за косата си, особено щом се опитват да я пуснат дълга. Всъщност продуктът, който трябва да пропуснеш толкова често, колкото е възможно, е шампоанът“, казва Таунзенд. Ето причината да го направиш: целта на шампоана е да отмива мръсотията и натрупалите се продукти, но той също така премахва естествените масла, които поддържат косъма здрав и еластичен. Когато наистина се нуждаеш от шампоан, нанасяй го само върху корените и остави пяната да отмие краищата по време на изплакването.

 

5. Изплаквай косата със студена вода в края на всяко измиване.

Този дребен жест наистина помага на косата да израсне дълга и здрава. „Студената вода заглажда космения фоликул, което предотвратява загубата на влага и накъсването – обяснява Марк. – Изплакването трае само няколко секунди, но ще забележиш огромната разлика в дългосрочен план.“

 

6. Прави си седмична терапия с масло или маска.

Косата, която докосва раменете ти или стига под тях, е поне на няколко години и се нуждае от повече грижа, отколкото тази в корените, която е млада и жизнена. Таунзенд те улеснява максимално със своята домашна рецепта за подхранващо средство, която дава на всичките си клиенти. То се използва като терапия преди шампоана. (Рецептата: 1 чаша нерафинирано кокосово масло се смесва с по 1 ч.л. масла от жожоба, макадамия и бадем.) Тъй като маслата са по-трудни за отмиване, Таунзенд съветва домашната маска да се нанася върху влажна коса, да поседи така 10 минути и после да се отмие с шампоан и балсам. „Маслата внасят жизненоважни количества мастни киселини, а отмиването с шампоана ги запечатва в косъма“, казва той. Фризьорът добавя, че сред феновете на маската са Кейт Босуорт, Даян Крюгер, Ашли и Мери Кейт Олсън.

 

7. Сресвай косата си, все едно е направена от злато.

Непрекъснатото разресване уврежда козата чисто физически. „Когато разплиташ косата си, започни от краищата и продължи внимателно нагоре – съветва Таунзенд. – Повечето пъти, хората инстинктивно сресват от скалпа надолу, като така оформят няколко малки заплитания, които се превръщат в един солиден възел към краищата на кичурите.“ Той също така предлага използването на четки с естествен косъм, тъй като те помагат за равномерното разпределение на произведените естествени масла от скалпа към по-сухите и податливи на накъсване краища.

 

8. Забрави за памучната калъфка.

Таунзенд препоръчва да се спреш на такава от коприна или сатен, защото тези материи са по-гладки и съответно не предизвикват накъсване на косъма.

 

9. Никога (никога!) повече не увивай мократа коса в памучна кърпа.

Какво му е лошото в увиването на косата в мека памучна кърпа? Ами, лошо е. „Това предизвиква толкова много накъсване – предупреждава Таунзенд. – Косата ти се заплита в памучните фибри и тъй като повечето жени увиват кърпата много плътно около глава си, всичките фини косми по периферията на лицето започват да се късат.“ Вече и на българския пазар се продават микрофибърни кърпи. Те не причиняват страдание на косата и можеш да ги използваш за увиване като тюрбан без притеснения.

 

10. Променяй местоположението на опашката.

Лесен трик, който ще подейства благотворно на кичурите ти. Тъй като няма да пристягаш една и съща част от косата всеки път, напрежението ще се разпредели между различни секции и те няма да бъдат толкова чупливи.

 

11. Ако си известлявала косата си, пропусни връзването на опашка.

След процедурата, прическата е станала много суха и чуплива, така че обтягането на кичурите е последното нещо, което искаш да направиш. Представи си го така – косата, която не е боядисвана е свежа като трева, а изсветляваната прилича на слама. Разбира се, сламата се чупи много по-лесно, защото е суха и нееластична. За да я предпазиш, гледай да страниш от ластиците. Вместо това я увий на хлабав кок на тила, а за закрепването му използвай шнола или голяма фиба.

 

12. Дай на косата си възможност да си почине от горещи уреди или терапии, които й причиняват вреда.

Колкото по-здрава е прическата, толкова по-дълга ще порасне тя.