Популярни митове за целулита

Имате целутит? Повярвайте ни дами, не сте сами. Именно защото това състояние засяга голям процент от жените често дезинформацията относно този проблем е на лице. Ето защо решихме да ви запознаем с най-разпространените митове за целулита:

Целулитът се появява вследствие на токсините в тялото

Някои антицелулитни продукти твърдят, че спомагат за отстраняването на токсините в тялото. Въпреки това нито тяхната ефикасност, нито твърденията им относно това, какво причинява целулита, са подкрепени от научни изследвания. Всъщност целулитът възниква, когато подкожните мастни натрупвания започнат да притискат слоеве от колагенни влакна или съединителна тъкан (най-често в областта на ханша и бедрата, но също така и върху ръцете и стомаха).

Съединителната тъкан може да бъде отслабена от определен тип хормони, липса на упражнения и мускулен тонус, излишна мазнина, а също така и лоша циркулация на кръв. Във всеки случай не може да се твърди, че състоянието е причинено от “токсини”.

 

Целулитът се появява само при хора, които не тренират

Наднорменото тегло наистина прави появата на целулита по-забележима. Колкото повече мазнини имате под кожата, толкова по-вероятно е да поставите под стрес съединителната тъкан и слабите места в тялото ви да изпъкнат. Въпреки това целутът е заплаха за жените във всяка възраст, независимо от размера, който носят. Дори и при моделите, които тренират и спазват определен хранителен режим може да се появи целутит. Има случай, в които е генетично разположение.

 

Липосукцията ще премахне целулита от тялото ви

Ако целулитът е вашият проблем, липосукцията няма да ви бъде от полза. Дори може да задълбочи проблема, тъй като има вероятност след процедурата разпределението на мазнините да е по-неравномерно и естетически по-неприемливо.

Стягащите кремове могат да излекуват целулита

Независимо от това, което можете да прочетете на етикетите им, не е доказано, че антицелулитните кремове имат реално действие. Проучванията обаче са открили, че продукти, съдържащи ретиноиди (означени като ретинол без рецепта), могат да осигурят известни временни ефекти, като създадат по-дебела кожна обвивка, която може да помогне за замаскирането на вдлъбнатините в кожата. Има също така доказателства, че продуктите със стимулиращи съставки, като кофеин, джинджифил и зелен или черен чай, също могат да помогнат за подобряването на циркулацията и разрушаване на мастните клетки, но тяхното действие е по-скоро минимално – оформящо контура на тялото. Ето защо трябва да бъдат комбинирани с упражнения и подходяща диета.

 

Кардиото е най-доброто средство за редуциране на целулита

Тичането наред с други форми на кардио тренировка могат да спомогнат за поддържане на теглото, което от своя страна може да намали появата на гънки и вдлъбнатини по кожата. Въпреки това прочувания в различни държави са единогласни, че силовите упражнения са също толкова важни не само за свалянето на килограми, но и поддържането на перфектна фигура. Комбинацията от кардио и силови упражнения е най ефективнияТ метод за отстраняване на целулита, защото не само топи мазнините, но и спомага за трупането на мускулна маса.

 

Облеклото, което носите оказва своето влиятние

Носенето на стягащ клин по време на тренировка може да намали триенето на бедрата, но това е само временен резултат. Всяка дреха, на чийто етикет се твърди, че носи траен резултат, е чисто и просто добре лансиран маркетингов проект, който има за цел да заблуди потребителите. Всъщност повечето видове стягащо бельо има обратен ефект и могат да допринесат за появата на целутит, тъй като прекъсват циркулацията на кръв.