Полезна ли е розовата вода за кожата?

Розовата вода не е нищо ново – всъщност тя се използва като част от древните бюти рутини в Близкия Изток и Египет, откакто хората започнаха да отбелязват появата им.

Известно е, че Клеопатра се е наслаждавала на баня с розова вода и с розови листенца, плаващи по повърхността, докато персийските жени от 10 век са я използвали, за да хидратират лицата си.

И двете  употреби са все още до голяма степен актуални, тъй като ние виждаме елемента, който се използва и днес – с специалисти по грижа за кожата и анекдотични доказателства, доказващи, че съставката е толкова ефективна, колкото преди.

Розовата вода първоначално е била продукт на производството на розово масло, а уликата е в името, тя е просто смес от розови цветя и прясна вода – но за какво точно е полезна?

Това е почти перфектният естествен универсал – водата успокоява кожата ви, тонизира я и поддържа кожата ви хидратирана.

Освен това може да помогне за поддържане на леко киселинния pH баланс на кожата на кожата ви, тъй като pH на розовата вода е 5, 5, което може да помогне за възпиране на растежа на бактериите и запазване на петна.

Има антиоксидантни свойства, запазва равномерно цвета на кожата ви и въпреки розовия оттенък на розите, всъщност помага за намаляване на възпалението на кожата и успокояване на зачервяването.

При редовна употреба той може да предотврати излишното омазняване на кожата, като същевременно засилва хидратацията за свеж, бистър блясък.

Много компании, които произвеждат розова вода, са включили в микса и други съставки полезни за кожата, като глицерин, хиалуронова киселина и алое вера, за да дадат допълнителни ползи.

Много гримьори също разчитат на спрейовете да зададат на грима си лъскав завършек.

Искате да опитате и вие? Повечето розови води са много достъпни и не забравяйте, че колкото по-малко са изброените съставки, толкова по-добре.