От днес започват Коледните пости

На 15 ноември започват Коледните пости (Рожденственски пост), който продължава до 24 декември включително. По време на тези пости не се позволява консумацията на месо, мляко и млечни продукти, яйца. Изключение се прави на Никулден, когато е позволена консумацията на риба.

В дните 15-22 ноември се спазва строг пост, като от 23 ноември до 19 декември са позволени вино, риба и морски дарове, без дните сряда и петък, когато отново се спазва строг пост, и от 20-24 декември отново се минава към строг пост.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора.

Виното е единствената алкохолна напитка, която се позволява за консумация, освен в дните сряда и петък. Виното се позволява, защото символизира Христовата кръв.

Постите масово се свързват с отказа от консумация на храни от животински произход, но всъщност те са времето, в което човек трябва да положи по-големи усилия, за да стане по-добър.

В края на поста следва изповед и причастие за постещия. На 25 декември празнуваме Рождество Христово и се позволява консумацията на храни с животински произход.