Отървете се от акнето, бръчките и пигментните петна с глюколова киселина

Пoзнавате ли приятелка си с невероятната кожа – лъскава, но не мазна и без никакви недостатъци и петна? Освен ако не е генетично благословена, бихме се обзаложили, че гликоловата киселина е част от нейната рутинна грижа за кожата. Алфа хидрокси киселината (AHA) е похвалена от дерматолози и изследователи, че помага при различни проблеми с кожата, като бръчки, акне и тъмни петна.

 

Какво точно представлява гликолова киселина?
Гликолова киселина се намира естествено в растения като захарната тръстика. Всички AHA ексфолират кожата, но тъй като гликоловата киселина е най-малката молекула в семейството на AHA, тя по-ефективно прониква в кожата. И това я прави по-изгодна. “Тя е най-ефективната от алфа-хидрокси киселините”, казва дерматологът д-р Флор А. Майорал от Mayoral Dermatology в Маями.

 

И така, какво може да направи гликолова киселина за кожата ми?
Ексфолирането не се отнася само до гладка кожа – може също да помогне за борба с признаците на стареене, намаляване на тъмните петна и подобряване на акнето.

“Гликолевите киселини помагат да се отървете от мъртвите кожни клетки. Когато това се случи, кожата ви ще изглежда по-млада”, обяснява дерматологът Дебра Джалиман , д.м. Изследванията показват също, че гликоловата киселина може да помогне за намаляване на щетите, причинени от слънцето и увеличаване на производството на колаген . (Повече колаген = по-гладка, плътна кожа.)

В същото време, гликолова киселина може да помогне за избледняване на тъмните петна и да придаде равномерен тон на кожата. Гликолова киселина инхибира тирозиназата , един от ензимите, които произвеждат пигмент по повърхността на кожата, обяснява д-р Майорал. Всъщност проучванията предполагат , че тя е също толкова добра, а може би и дори по-ефективна от другите терапии за лечение на хиперпигментация. Имайте предвид обаче едно нещо: За хора с по-тъмни тонове на кожата „прекаленото използване може да направи хиперпигментацията още по-лоша“, предупреждава д-р Джалиман.

Що се отнася до акнето, „гликоловата киселина инхибира растежа на [бактериите, причиняващи акне] и премахва мъртвите кожни клетки, отпушвайки порите“, обяснява д-р Майорал. В проучване хората с леко акне, които употребяват 10-процентов продукт на гликолова киселина, виждат подобрения след 45 дни.

И накрая, гликолова киселина може да ви помогне да извлечете максимума от другите си продукти за грижа за кожата. „Когато най-външният слой на кожата ви се изчисти, това ще позволи на други продукти да проникнат по-добре“, обяснява д-р Джалиман.

 

За кои типове кожа е най-подходяща гликолова киселина?
Ако кожата ви е мазна или склонна към акне, гликолова киселина може да се превърне в новия ви най-добър приятел.

От друга страна, ако имате много чувствителна кожа, ексфолиращият ефект на гликолова киселина може да доведе до известно дразнене и / или зачервяване, ако използвате високи концентрации от нея. Което ни води до …

 

Какво трябва да търся в продукти с гликолова киселина?

Въпреки че можете да намерите OTC продукти с високи концентрации на гликолова киселина, това не е случай, в който повече означава по-добро. Серум с 10 процента гликолова киселина е достатъчно нежен, за да се използва всеки ден, дори ако имате чувствителна кожа, казва д-р Майорал.

 

Има ли някакви предпазни мерки, които трябва да предприема?

„Гликолевата киселина е по-нежна в сравнение с другите киселини като салициловата киселина и едно от страхотните неща е, че може да се използва по време на бременност и кърмене“, казва д-р Джалиман.

Гликолова киселина може да раздразни кожата на някои хора. Така че започнете с по-ниски концентрации, и нанасяйте само веднъж или два пъти седмично. Също така, използвайте слънцезащитен крем, тъй като гликоловата киселина обикновено прави кожата по-чувствителна към слънцето. (Но вече носите SPF 365 дни в годината … нали?)