Опасности от цветните контактни лещи при неправилна употреба

Желанието на човек да се сдобие с изключително ексцентрична визия може да му донесе много главоболия и да навреди на неговото здраве. Хелоуин буквално чука на вратата и най-вероятно вече всички привърженици на този празник са си избрали „страшен“ костюм. Ако към него сте си купили цветни лещи обаче, по-добре изобщо не ги слагайте.

Експерти предупреждават, че контактните лещи могат да причинят увреждане на очите и дори слепота, ако не се използват правилно и не се почистват. Цветните лещи са широко разпространено допълнение към хелоуинските костюми, но тяхната продажба като вид козметичен аксесоар е незаконна в Америка без изрично писмено лекарско разрешение. В САЩ например, където търсенето и продаването на този продукт е голямо, текат проверки.

Известните личности също демонстрират афинитет към цветните лещи. В новия брой на британското списание GQ Риана носи светли лещи в бежово-зеленикав цвят. Логично, нейните лещи са закупени от оторизирано място и са поставени правилно. Няма такава гаранция обаче за контактните лещи, които се продават свободно в магазините или в интернет, пише вестник Daily Mail.

Една от големите опасности е, че лещите може да нямат точни размери и да надраскат роговицата, да доведат до инфекция, нарушено зрение и дори слепота. Според офталмолога Бернард Лепри проблемът не е толкова в декоративните лещи, колкото в неправилния начин, по който хората ги съхраняват.

Освен грешното поставяне, лещите могат да навредят на очите и ако човек не се грижи достатъчно добре за тях. Ако инфекциите не се лекуват незабавно, могат да причинят язви на роговицата и слепота в рамките на 24 часа, смята доктор Лепри. Контактните лещи, независимо дали цветни или такива за подобряване на зрението, трябва да бъдат предписани от лекар.