Начини как да спрете болката във врата

Напрежението, течението или неудобната поза по време на сън могат да предизвикат болки и схващания във врата. За щастие, има ефикасни средства срещу мъчителните болки във врата!

1. Правилна стойка
Ако работите на бюро и прекарвате дълго време в неудобна поза, с изкривен гръб, ще трябва да си наложите да седите удобно на стола – с изправен и комфортно облегнат гръб.

2. Удобна поза по време на сън
Ако със събуждането усещате дискомфорт в областта на врата, значи позата, в която спите, не е правилна. Най-добре е да се спи на дясната страна, на лявата не е препоръчително, защото притискате сърцето и затруднявате кръвообращението. По гръб също не е добра поза за спане – хората, които хъркат, ще хъркат повече, защото тази поза за сън затруднява дишането. А спането по корем притиска много органи, макар при по-младите да е предпочитаната поза за сън. За да спите по-удобно, си купете ортопедична възглавница. Матракът също е важно да е удобен.Качествените матраци са по-скъпи, но пък ви гарантират комфорт. Освен това се предлагат и на изплащане.

3. Опитайте акупунктура
При хронични болки във врата методът на традиционната китайска медицина – акупунктурата – дава добри резултати. Фините иглички раздвижват блокираните зони по тялото, като още след 3- 5 процедури от около 20 минути, оказват положително въздействие.

4. Акупресура – лечение с натиск
Самолечението чрез масаж ще ви помогне. Натиснете двете точки между мускулите на врата (вдясно и вляво от началото на гръбначния стълб, малко над скалпа) в продължение на една минута, като постепенно засилвате натиска. Важно е пръстите да са затоплени.

5. Затопляне
Затоплете мястото около 30 минути. Ползвайте затоплящи лепенки или електрическа възглавница. Внимавайте обаче, защото ако болките са предизвикани от възпален нерв, затоплянето на мястото ще навреди! Затова първо се консултирайте с невролог.

6. Масажи
Етеричните масла успокояват мускулните болки и стимулират кръвообращението. Смесете 5 капки масло от жожоба с 5 капки масло от розмарин и разтрийте врата си.