Митове за идеалния брак, които пречат той да е щастлив

Най-доброто е враг на хубавото. Ето кои представи за идеалния брак пречат той да е щастлив.

Безсмислено е да спорим необходим ли е бракът на съвременната жена. За щастие, днес сами решаваме дали да се омъжим. И ако все пак направим тази крачка, то трябва да е защото го искаме, а не защото трябва.

Но на много от нас ни се струва, че след като веднъж сме направили избора си и сме пресметнали всичките „за“ и „против“, бракът трябва да е идеален. И това е проблем: критериите, според които го оценяваме, нямат никакво отношение към семейното щастие.

…идеалният брак е по любов

Несъмнено няма смисъл да се омъжваш за мъж, към когото не изпитваш никакви чувства. Но бракът не е курортна връзка. Това е дългосрочен договор, подписан и от двете страни. И любовта, дори най-силната, не може да те накара, нито пък потенциалният ти мъж, да изпълняваш поетите задължения вечно. Просто защото силните чувства притежават умението да свършват понякога. Те са „безумни“ първите няколко години, а след това започва нормалният живот. И едва ли на теб ще ти хареса да се будиш всеки ден до човек, с когото нямаш нищо общо, освен че отглеждаш мумифицирани пеперуди в стомаха си.

…задължително е да ви обединяват общи интереси

А най-добре – близки професии, за да има винаги какво да обсъждате. Истината е, че това не е гаранция за идеален брак. Вие може да започнете да се конкурирате, а и скоро ще ви доскучае да „врите“ в един котел. Общите теми могат да станат гаранция за интересно приятелство, но бракът – не е само приятелство.

Еднаквият мироглед – ето какво наистина е важно. Той позволява да не спорите „кое е добро и кое – лошо“. Редом трябва да имаш човек, на когото не се налага да обясняваш принципни за теб неща.

… да съхранявате романтичните чувства

Искаш да погребеш връзката си с него колкото се може по-бързо – опитай се да реанимираш предбрачния роман. Същия този, за който стана въпрос в първа точка: вие разговаряхте с часове, постоянно се целувахте и не знаехте как да преживеете липсата, когато се разделяхте за няколко дни. Още какво правехте тогава? Макар че не е важно, защото абсолютно всичко ви се струваше невероятно романтично – бушуващото сексуално влечение те караше да приемаш с възторг всяко негово действие. Но, хормоналната буря преминава с времето, и в брака абсолютно различни неща ни се струват романтични. Например вечерите, в които мъжът се прибира от работа и излиза да се разходи с детето, за да може ти да си починеш. Или когато близкият ти човек е болен от грип, но ти виждаш в него същия любим мъж. Както и в случаите, в които в sms-а „Купи тоалетна хартия“, не забравяш да напишеш:„P.S. Обичам те!“.

Никой от двама ви не е задължен цял живот да играе ролята на правилната жена или на точния мъж, която би била уместна в началото на брака.

…в идеалния брак сексът се случва често и е бурен

Нищо подобно! Безумната страст ще отиде там, където и безумната любов и романтика – в небитието. Това не означава, че сексът ще изчезне съвсем или че ще стане по-лош. Напротив, той ще е по-качествен. Но всяка двойка с дълъг брак така или иначе се сблъсква с трудности от интимен характер. И това е норма, така трябва да бъде.

Ето защо няма смисъл постоянно да приличаш на котка във вечен лов: меденият месец не може да продължи с години. А фееричният секс сам по себе си не трябва да е условие за щастлив брак – само за щастлив интимен живот. Това са съвършено различни неща, макар и да са изключително тясно свързани.

…всеки има собствена роля и не трябва да я променя

В патриархалния модел на брака много хора копират ролите на правилната жена и на мъжа, който печели добре. Ако и двамата сте съгласни с това положение на нещата и осъзнато гледате на свързаните с него рискове, няма проблем. Но подобна ситуация – не е желязно правило. Няма никакви роли, които е необходимо да се играят в брака, за да е щастлив той.

Да допуснем, че приемаш ролята на пазителка на домашното огнище, тъкмо когато сте го създали. Това е интересно, а ако имате и малки деца, дори е необходимо. Но си представи, че дори след 40 години, когато децата са пораснали, а жизнените ти приоритети са се променили, как ти все още се занимаваш с приготвянето на капама и най-важният ти избор ще е какъв да е цветът на пердетата в хола. Странно е, нали? Да играеш роля в брака и да се държиш за нея с всички сили – означава, че играеш в самия брак.

…твоят мъж трябва да изглежда все едно е създаден специално за теб

Не, ти, разбира се, знаеш, че не съществуват никакви „втори половинки“. Но все едно, много жени вярват, че мъжете, с които са свързали живота си, са пратени от съдбата. Този мит е породен от друг – за „истинската любов“, която уж се случва веднъж в живота, и то на хора, абсолютно подходящи един на друг.

Не е така: можеш да обичаш неведнъж и никой не е създаден за никого. Да, вие сте идеалната двойка, но да вярваш, че някой човек е роден, за да те направи щастлива, означава, че не го виждаш такъв, какъвто е в действителност. А това вече съвсем не е свързано с любов.