Кои цветове ти придават стройна фигура? И кои те правят по-едра?

Дрехите могат както да коригират, така и да съсипят фигурата. Важна роля в това играе цветът. Разкриваме кои нюанси ще ти помогнат да изглеждаш по-стройна и кои ще добавят нежелан обем.

Всички сме чували повече от веднъж, че черното визуално прави фигурата по-слаба, а бялото я прави по-пълна. За да разберем дали това всъщност е така, нека разгледаме физиката на цвета.

Белите дрехи отразяват максимално количевство слънчеви лъчи. В резултат на това границата между белия и друг цвят се размива, така че обектите ни се струват по-големи, отколкото са в действителност.

Черният цвят абсорбира светлинните лъчи, така че границите му изглеждат по-остри от тези на обект с бял цвят, следователно нещо от този цвят изглежда по-малко, отколкото всъщност е.

Други цветове също имат възможност да запълнят или визуално коригират фигурата. Нека да анализираме по какви закони и принципи виждаме не това, което всъщност е пред нас.

Жълто, червено, оранжево избирателно отразяват слънчевите лъчи, така че жена в дрехи от тези цветове ще изглежда по-пълна, отколкото всъщност е.

Синьо-зелено, синьо, виолетово в максимално студените си нюанси, дори в комбинация с бяло разширяват фигурата по-малко от топлите нюанси. Това означава, че светлосиният цвят ще работи повече в твоя полза, от светло топло розово. Оттук и заключението: студените нюанси вталяват повече от топлите.

Но има още няколко нюанса, на които определено трябва да обърнеш внимание, защото много зависи от тъканта и кройката, както и от цветовитесъчетания в аутфита.

Наситените, ултра ярки неонови нюанси изглежда създават светещо поле около теб, поради което съществува илюзия за допълнителен обем.

Всякакви лъскави тъкани (кадифе, брокат, сатен, органза или пайети) отразяват светлината от повърхността, поради което визуално се добавя обем от няколко сантиметра. И тук вече не играе особена роля, какъв е цветът на дрехите. Колкото по-обемна е текстурата на тъканта (туид, кадифе, кожа, плетиво), толкова по-обемен изглежда силуетът.

За декоративните елементи като джобове с лепенки, драперии… – колкото по-малко, толкова по-добре. Всяка добавка над основния силует придава обем. Ако имаш тесни рамене или ханш, можеш да прибегнеш до тях, за да направиш фигурата по-пропорционална и изразителна.

Монохромна или цветна комбинация? Аутфит от един цвят винаги удължава силуета и вталява фигурата, а разделението на отделни цветни блокове разширява. Но това не означава, че винаги трябва да носиш едноцветни дрехи.

Цветът играе много важна роля в областта налицето. Ако имаш зачервяване или пъпки и не използваш грим, тогава дрехите с червен пигмент много силно ще подчертаят и най-малките несъвършенства.

Светлите, пастелни нюанси в областта на лицето в повечето случаи го правят по-свежо, отпочинало и младо, а тъмните, напротив, подчертават бръчките и сухотата.

И все пак сме сигурни, че каквато и фигура да имаш, не трябва да се отказваш окончателно от даден цвят. Просто се научи да го използваш правилно.