Кога не трябва се гримирате?

Има жени, които не могат да излязат навън, ако не си сложат грим. Те до такава степен са свикнали да прикриват несъвършенствата, че ако почукате на вратата им и ви отворят, ще ви е трудно да ги познаете. Няма нищо лошо да бъдем по-взискателни към външния ни вид, но в някои случаи е по-добре да избягваме гримирането.

Не става дума само за вредните съставки в козметиката, която всички ползваме. Ако искате да се справите с проблемното акне или възпалението, то е по-добре да си дадете малко почивка и да не поставяте дебел слой фон дьо тен на лицето всеки ден.

Кога не бива да се гримирате?

Преди и след тренировка

Забравете за грима преди и след фитнес. Това как изглежда лицето ви трябва да е най-малкият ви проблем по време на тренировка. Тогава човек се поти доста и трябва да попие потта с кърпа, а това може да причини инфектиране, особено ако по кожата има крем и бактерии.

За да нямате запушени пори и неприятни пъпки, ходете на тренировки с чисто лице и веднага след края им мийте лицето със специален гел. Препоръчително е да не попивате водата с кърпата, с която сте бърсали потното си тяло.

Известно време след тренировка оставете кожата „да диша“ и не поставяйте никакъв грим, а само овлажняващ продукт.

След плуване

Водата в плувните басейни може да е пълна с тежки съставки (например хлор), използвани за пречистването й, които да реагират на вашия грим. Първо, ако размажете спиралата или сенките си докато плувате, ще усетите парене и раздразнение, освен това ще нарушите кожната бариера.

Препоръчително е да плувате без грим, а веднага след това да измиете лицето си с хладка вода, за да отмиете хлора, попаднал в кожата. За да предотвратите възпаление, не се гримирайте веднага след плуване.

Когато имате повече пъпки

Понякога ситуацията налага да скрием неприятно изглеждащите пъпки по бузките или брадичката чрез грим, но това не бива да се случва всеки ден. Дори и да заличите проблема, навлизането на фон дьо тена или апликатора в кожата, ще предизвика образуването на повече пъпки. Ако пък ги нанасяте с пръсти, то рискът от инфекция е много по-голям.

След лазерно премахване на окосмяването

Ако планирате да се подложите на тази процедура или току-що сте си я направили, то се подгответе да не носите грим поне 3-4 дни преди и след това.

След лазерната епилация кожата става по-чувствителна и може да се раздразни или зачерви, ако нанасяте грим отгоре.