Кога е най-подходящото време за пиене на кафе?

Искам кафе! Често го казваш във времето, когато трябва да изпиеш дневната си доза. Много хора пият кафе сутрин, за да се събудят. Но е известно, че ако го изпиеш в неправилния момент, може да се сдобиеш с проблеми със съня. И тук идва въпросът: кога е най-подходящото време да седнеш с чаша ароматно кафе и да се насладиш на този момент? Учените знаят отговора!

Американската диетоложка Лаура Чипуло казва, че пиенето на кафе веднага след събуждането не е много полезно. Тялото още не се е събудило и може да почувства прекалено силен приток на енергия, което да доведе до главоболие… и дори сънливост. Освен това сутрин, нивото на хормона кортизол е максимално в организма, а кофеинът, от своя страна, може да увеличи усещането за безпокойство.

Най-добре е да изпиеш първата си чаша кафе, когато кортизолът стане по-малко: тоест, 3-4 часа след събуждането, приблизително между 9 и 12 часа. След това можеш да продължиш, като не забравяш, че ободряващият ефект на кофеина продължава до шест часа след изпиването му (пиковата му стойност се проявява след около час). Така че имай предивид, че кафето за предстоящата ти дрямка не е никак добра идея.

Не можем да скрием, че не е решение напълно да го изоставим, тъй като кафето има много ползи за здравето. Той спомага за намаляването на риска от инфаркт и развитието на деменция, а разбира се и удължава живота.

Като всяко нещо и кафето не е перфектно, затова трябва да го пиеш в малки количества, най-добре не повече от 2-3 чаши на ден.