Клековете – най-добрия приятел на всяка жена

Днес ще си говорим за клековете – един от най-добрите приятели на жените. Те са основен елемент в оформянето на прибрано и повдигнато „бразилско“ дупе, спомагат за стегнати бедра, както и за повишаване на координацията на цялото тяло.

В зависимост от различните видове клекове, вие натоварвате по различен начин бедрата и дупето. Най-важното и основно правило тук е да клякаме правилно, за да избегнем контузии, както и да можем да извлечем максимума от даденото упражнение. Днес ще обсъдим именно това – правилният начин на клякане при различните видове упражнения.

1. Класически клек – това е едно от базовите упражнения, което трябва да присъства в тренировката ни. При този вид клек краката трябва да са разтворени на ширината на раменете, гърбът и кръста да са стегнати и изправени. Можете да изправите ръцете напред. Важното тук е, когато клякаме, коленете да отиват точно над линията на стъпалата и да не преминават пръстите на краката. Важно е коленете да не се изкривяват навътре или навън. Когато се стараем да клекнем възможно най-ниско трябва да мислим за това да не се изгърбваме, и кръстът и коремът да са стегнати. Движението трябва да идва от дупето и бедрата.

2. Ски клек – Стъпалата трябва да са плътно събрани или на около юмрук разстояние едно от друго. Отново кръстът и коремът трябва да са стегнати. Дупето трябва да отива назад, а тежестта трябва да бъде разпределена хубаво върху целите стъпала. Клякаме докато не достигнем положение, в което краката ни са успоредни на пода и после се изправяме.

3. Клек с подскок – Това е едно страхотно упражнение, но и доста уморително. Самият клек е като Класическият, само че при изправянето трябва да се стремим да се изтласкаме възможно най-високо и да подскочим. Приземяването трябва да става леко и плавно и при всяко приземяване веднага започва следващото повторение клек.

4. Сумо клек – При него краката са широко отворени с пръсти, сочещи навън. Когато клякаме, трябва отново да се стараем коленете да не се сгъват навътре. Изходната позиция е широк стоеж. Отново, както и при предишните клекове, трябва да държим корема и кръста стегнати, за да избегнем нежелани травми. Когато клякаме трябва да се стараем ъгълът между бедрото и подбедрицата да е 90 градуса, а самите бедра да достигнат до положение, което е успоредно на пода.

5. Напади – Другото хубаво упражнение са нападите. В базовия си вариант те се изпълняват по следният начин. Изнасяме десният крак напред пред левия, на цяло стъпало и започваме да клякаме. Задното коляно не трябва да опира пода, а да спира на около 4-5 см от него. Ъглите между бедрата и подбедриците отново трябва да бъдат около 90 градуса. После се изправяме и повтаряме същото и с другия крак.

Едно от важните неща, което е валидно за всичките 5 упражнения, е погледът – винаги насочен напред и главата да е изправена. Дишането като цяло е важен компонент в спортуването. Да се научиш да дишаш правилно е трудна задача, но това не значи,че трябва да се пренебрегне. Правилно е да вдишате, докато клякате надолу и да издишате, когато се изправяте. В началото ще е трудно и ще трябва доста да се замисляте, защото обикновено правим точно обратното. Запомнете едно – ефективността на упражнението много зависи от правилното дишане.

Хубавото на тези упражнения е, че можем да изпълняваме всяко едно от тях с тежести, когато привикнем на натоварването със собственото си тегло. Важното е при изпълнението им да сме концентрирани върху това, което правим и да се стараем да усещаме натоварването точно в тези части на тялото, за които е предназначено даденото упражнение. И друго тяхно предимство е, че могат да се изпълняват и вкъщи, без да ни е нужна никаква екипировка.

Така че, не му мислете – загрявайте хубаво преди всяка тренировка и започвайте да работите за мечтаното си дупе!