Как сексуалният живот се променя с възрастта?

Много неща се променят с възрастта, като някои стават по-хубави и осъзнати, а други не толкова приятни. Здравословното състояние се променя с времето, финансовото, професионалното също. Това, на което неумолимото време също се отразява, макар и да не ни се иска особено, е сексът.

Какво да очакваме да се промени в интимната област, напредвайки с времето?

 

Намаляване на либидото. Вследствие на понижаване на нивата на хормоните тестостерон и естроген, вашето сексуално желание може да намалее с времето. При жените с напредване на възрастта и особено в периода на менопауза се наблюдава спад на либидото, който може да опитате да компенсирате със здравословен начин на хранене, спорт или упражнения и дори мастурбация, смята д-р Холи Ричмънд, пише сайтът Livestrong.com.

 

Еректилна дисфункция. С възрастта изпълнението на половия акт за мъжете може да се превърне в проблем. Според д-р Ричмънд по-възрастните мъже най-често забелязват промяна в силата на тяхната ерекция, както и спад на либидото, макар да е различно при всеки човек. Тя успокоява, че няма психологически проблем, който да пречи на представянето им в леглото, по-скоро тази промяна се дължи на възрастта и намаляване на кръвния поток. Лекотата, с която се постигат ерекциите намалява с напредването на възрастта и повечето мъже го наблюдават остарявайки.

 

Болка в ставите. Естествено е, че с напредването на възрастта намаляват енергията и издръжливостта, и за съжаление, започват да се обаждат заболявания като артрит и остеопороза, които правят тялото по-лабилно и уязвимо. Наднорменото тегло, както и артритът могат да се отразят негативно на сексуалното здраве, ограничавайки позите и движенията в акта, обяснява д-р Ричмънд.

 

Намалена чувствителност. С годините при мъжете може да се получи намаляване на чувствителността на пениса, казва д-р Робърт Глатър пред Livestrong.com. Още повече, че твърдостта на пениса намалява при повечето мъже около 60 години и ако са налице заболявания като диабета например, сексът може да се превърне в предизвикателство.

 

Сухота. Много жени се сблъскват с този проблем при остаряването. Вагиналната сухота се дължи основно на спада на естроген, заради който става по-трудно овлажняването.

Всички тези трудности в секса с напредването на възрастта обаче не бива да ни обезкуражават. Има механизми да се въздейства и да се подобри сексуалния живот с редовни физически тренировки, които да ни поддържат тонизирани. Релаксиращи преживявания, ограничаване на стресогенните фактори в ежедневието могат да ни помогнат също да подобрим половия си живот.