Как да се предпазим от грипа

През всеки сезон има грип, но през никой друг не се говори толкова за него. В тези месеци няма как да не чуваме постоянно за вируси, но вместо да обсъждаме колко лесно се предават те по това време от годината, можем да ти предложим нещо по-полезно.

Не нужно да се плашиш, защото всичко може да бъде овладяно, стига да бъдат взети действия навреме, или най-добре – предварително.

Профилактичните мерки са особено важни, затова сме ти подготвили няколко съвета от експерти, с които да се чувстваш по-спокойна и здрава отсега.

Поддържай добра хигиена

Може да е пределно ясно, но не всички мием ръцете си както трябва – винаги с чиста вода и сапунисване в продължение на не по-малко от 20 секунди преди изплакване. Сапунът сам по себе си не убива микробите, а ги повдига, за да бъдат измити с течащата вода.

Почиствай там, където трябва

Зареди се с почистващи средства у дома, с които да поддържаш дръжките на вратите, кухненските плотове и целия си дом чист – това е не по-малко важно от миенето на ръцете.

Приемай витамин D

Снабдяваме се с него от слънчевите лъчи, затова и намалява в организма ни, когато навън се застуди. Намира се в малко на брой храни, но пулмолозите препоръчват да се приема допълнително за предотвратяване на инфекции в дихателната система.

Зареди се с лекарства

Важно е да имаш под ръка необходимите медицински средства срещи първи симптоми – чай, ибупрофен, витамин C и парацетамол са добро начало.

Не си взимай от общата храна

Ако работиш на място с обща кухня или помещение за хранене, най-вероятно си взимаш сладки или нещо друго от обща кутия, която някой колега е донесъл. Специалистите обаче препоръчват да не се въздържаш от това през грипния сезон, независимо колко изкусително изглежда – в такива случаи храната може да е докосвана от останалите и изложена на кашлене и кихане.

Избягвай големи тълпи (доколкото е възможно)

Ясно е, че повечето от нас няма как да прекарват денонощието си у дома. Един от начините да ограничим контакта с много хора е да избягваме пиковия час в магазините и пазаруваме за няколко дни напред. Ако имаш възмоността да работиш отвкъщи, направи го през тази част от годината.

Не отписвай ваксината

Тя няма да те спаси на 100% от грипа (защо – разбери от статията на д-р Андреева тук), но ще намали вероятността да се разболееш с 40 до 60%.