Как да се отървеш от излишната вода в тялото?

Подути пръсти, усещане за тежест в краката и корема… Всички тези признаци могат да бъдат свързани с излишното „водно“ тегло. To причинява много повече неудобства, когато спортуваш, броиш и следиш калориите, a теглото все се увеличава. Но има начин да се отървеш от излишната вода! Ето няколко доказани начина.

Ограничи солта

Солта е един вид магнит за водата, която се задържа в тялото. Така че не прекалявай с употребата и консумацията й в ресторанта или когато готвиш вкъщи. Бъди внимателна. Час след като си хапнала солено ястие, огледай пръстите си. Ако пръстените ти изглеждат по-оплътнени, отколкото преди да се насладиш на соленото ястие, и усетиш неприятно усещане за парене, това означава, че нямаш нужда от прием на големи количества сол.

Не се увличай с въглехидратите

Те също задържат вода. Ако ядеш въглехидрати не ги използваш като „гориво“, тялото ти ги превръща в гликоген, който се натрупва в мускулите и дава енергия. Около 1% от теглото на човека е гликоген и всеки грам задържа 2,7 грама вода.

Пий вода (но не прекалявай)

Благодарение на този парадокс излишната сол, която задържа вода, може да бъде отстранена от тялото. Освен това, при недостатъчен прием на течности, тялото трябва да ги задържи вътре. Диетолозите твърдят, че 500 мл вода преди обяд и вечеря помагат за по-ефективното намаляване на теглото.

Пий магнезий

В първия ден на менструацията тялото задържа максимално количество вода, след коeто постепенно намалява. Приемането на магнезий в критични дни (по 200 мг) помага за намаляване на отрицателния ефект и свързаните симптоми като гадене и подуване.

И калий

Колкото повече калий има в храната, която приемаш, толкова по-малко сол се установява в бъбреците и се получава намаляне на теглото. Диетолозите препоръчват да приемаш 4,7 г калий на ден, но за съжаление с храната приемаш само половината.

Разхождай се

Половинчасовата разходка изгаря до сто калории и помага на клетките да се освободят от излишната вода.